Közélet

Pintér elismerte, hogy nem regisztráltunk 84 ezer menekültet

Horvátország sem törődött ezzel, Magyarország viszont csak átszállította az onnan érkezőket Hegyeshalomra.

Noha az MTI szerdai tudósításában ez a részlet nem szerepelt, a csütörtöki Népszabadság arról ír, hogy Pintér Sándor belügyminiszter elismerte a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt, hogy nem regisztráltunk mintegy 84 ezer, a horvát határon át érkezett menekültet. Azért nem, mert azt feltételeztük, hogy a horvátok már megtették.

Az Index emlékeztet, hogy Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, Magyarország „vállalva a komoly terheket, a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően ellátta az illegális bevándorlókat és többségüket regisztrálta”. A Horvátországból érkezettekkel viszont csak annyi történt, hogy a horvát határon átérve a magyar hatóságok buszokra és vonatokra rakták őket, majd elvitték Hegyeshalomra, ahonnan átgyalogoltak Ausztriába.

Azt már korábban lehetett látni, hogy a horvátok sem nagyon törődnek a regisztrációval, erre infrastruktúra sincs, ez viszont azzal járhat, hogy a menedékkérőket először Ausztriában vagy Németországban fogják nyilvántartásba venni, tehát a dublini rendelet alapján nem küldhetők vissza Magyarországra. Így viszont Németország jogosan orrolhat meg a kötelesség elmulasztásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik