Közélet

Nem örülnek az üzengetésnek a horvátországi magyarok

24.hu
24.hu

2015. 10. 01. 11:47

„A migránsok és a politikusok elmennek, de mi itt maradunk és továbbra is egymás mellett kell élnünk” – mondta az egyik magyar szervezet vezetője.

A horvátországi magyarok nem örülnek a horvát és magyar tisztségviselők közti üzengetésnek – idézi az ottani magyar szervezetek vezetőinek nyilatkozatait az MTI.

Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke azt mondta: a két ország viszonya még soha nem volt ennyire mélyponton az önálló Horvátország megalakulása óta. Emiatt sajnálatát fejezte ki, hozzátéve, hogy Magyarország korábban mindig kiállt Horvátország mellett, főleg az uniós csatlakozás során. „Nagyon csalódott vagyok, hogy eddig fajultak a dolgok” – mondta Jakab, hozzátéve, hogy valószínűleg a közelgő parlamenti választások is szerepet játszhatnak a történtekben.

A HMDK vezetője hangsúlyozta, hogy a horvát emberek és a magyar emberek között nincs feszültség, a „migránsáradatot” pedig meg kell állítani, különben katasztrófához vezet. „A migránsokat regisztrálni kell, egyik határról a másikhoz szállítani nem megoldás. Legalább meg kell próbálni, még ha nem is sikerül” – mondta, hozzátéve, hogy nem lehet ezeket az embereket rázúdítani egy szomszédos baráti országra.

Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az „erődemonstráció” nem hoz semmi jót a horvátországi magyaroknak. A horvát és a magyar sajtó teljesen ellentétesen tájékoztat – mondta, hozzátéve, hogy a menekültválságból nem kell horvát-magyar viszályt gerjeszteni, le kell csillapítani a kedélyeket. Úgy vélte, kölcsönös toleranciára van szükség: „a migránsok és a politikusok elmennek, de mi itt maradunk és továbbra is egymás mellett kell élnünk”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.