Közélet

Milliárdokat emészt fel a Nemzeti Hírtévé

Az állami sportcsatornára még többet költenek. Úgy tűnik, az új adókkal tovább nyújtózott az MTVA, mint ameddig a takarója ér, de az állam hitelátvállalással könnyít a helyzetén.

Idén 4,3 milliárd forintba kerül a tavasszal elindított M1 hírcsatorna fenntartása – közölte a Népszabadság érdeklődésére az MTVA. A nyáron elindult állami sportcsatorna idei költségvetési kerete 5,4 milliárd forint. A két számból az következik, hogy jövőre 14-15 milliárd forintra rúghat a két csatorna fenntartási költsége.

A hírcsatorna a folyamatos élő adás és a híradós stábok miatt emészt fel jelentős összeget, az M4 esetében pedig a közvetítési jogok kerülnek sokba. Mindez jelentősen megterheli az MTVA egyébként sem szűkös, 80 milliárd forintos költségvetését, ezért is vállal át az állam 47,2 milliárd forintot az állami médiavállalat hiteleiből. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára is az MTVA költségvetésének megugrásával indokolta az átvállalást és azt is hozzátette, hogy az adósság kamatterhei olyan kritikus pontra jutottak, hogy már gondot okoz a törlesztés. A hitelátvállalás után 9 milliárd forint marad az MTVA-nál, amit tartalom-előállításra fordíthat.

Korábban írtuk: jövőre a kormány az ideihez hasonló összeget fordít az állami médiára, de a nagy nyári sportesemények miatt a reklámbevételek jelentős növekedésére van kilátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik