Közélet

Megnyithatják az őszödi üdülőt a menekült gyerekeknek

Tovább bővítik a kísérő nélkül érkező kiskorú bevándorlókat befogadó fóti gyermekvédelmi központot és ha szükséges, az őszödi kormányüdülőt is gyermekotthonná alakítják.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent határozat szerint a kormány 368,8 millió forint összegű forrást különített el az idei költségvetésben a nemzetközi védelemben részesülő gyermekek gyermekvédelmi szakellátásban történő elhelyezéséhez szükséges férőhelyszám bővítésére és működtetésére.

Kormányüdülőből gyermekotthon lehet

Ennek felhasználásáról Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: első lépésként a jelenleg 130 gyermek befogadására alkalmas fóti gyermekotthont bővítik 142 férőhelyesre. Ha a fóti központ eléri kapacitási határait, akkor újabb épületeket nyitnak meg. Közöttük vannak korábban bezárt fővárosi és Budapest környéki gyermekotthonok. A kormány döntött arról is, hogy ha ezek is kevésnek bizonyulnak, az őszödi kormányüdülőt is gyermekotthonná alakítják.

Ezeknek az épületeknek az átalakítását és a munkatársak alkalmazását fedezi az elkülönített forrás, hiszen ezekben az otthonokban is ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kell nyújtani, mint bármely más gyermekvédelmi intézményben – tette hozzá. Közlése szerint a jelenlegi 130 férőhely első lépésben 1500-2000 férőhelyig növelhető, de a tervek szerint akár 5000-5500 gyermek elhelyezését is meg tudják oldani néhány hónapon belül.

Idén 8600 gyerek érkezett

2011-ben, amikor kijelölték befogadóállomásnak a fóti gyermekvédelmi központot a kísérő nélkül Magyarországra érkező kiskorúaknak, egész évben 60-70 gyermek érkezett, és többségük két-három napon belül távozott. Ezért a fóti központban 34 férőhelyet, a hódmezővásárhelyi Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Központban további 18 férőhelyet alakítottak ki, így összesen 52 gyermeket tudtak elhelyezni.

Az idén viszont már 8600 gyermek érkezett Magyarországra kísérő nélkül. A jelentősen megnövekedett terhelés miatt a kormány augusztustól felgyorsította a gyámhatósági intézkedés folyamatát: lerövidítette a határidőket, több gyermekvédelmi gyám kirendelését és több hatósági ügyintézőt írt elő. Második lépésként, 116 millió forintból, 34-ről 130 férőhelyesre bővítették a fóti gyermekotthont.

A további bővítésre azért van szükség, mert jelenleg naponta 15-20 gyermek érkezik kísérő nélkül. A legújabb jelek azonban arra utalnak, hogy akik most érkeznek Magyarországra, nagyobb valószínűséggel itt is maradnak – mondta, hozzátéve, hogy tendenciáról másfél hét tapasztalatai alapján még nem beszélhet. Ezt indokolhatja, hogy korábban a gyerekek 90 százaléka 16-17 éves fiatal fiú volt, akik rövid időn belül elhagyták a fóti nyitott intézményt, most viszont náluk fiatalabbak és több lány is érkezik. A múlt héten például gondozásba vették az első 9 éves gyereket. “Lett továbbá két nyugatról visszatoloncolt gyerekünk is, ez tehát szintén egy most kezdődő új jelenség, amelyre fel kell készülni” – figyelmeztetett az államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik