Közélet
Interjú Kövér Lászlóval

Kövér szerint valaminek muszáj történnie

24.hu
24.hu

2015. 10. 01. 08:00

A házelnök betolakodásról és Európa útkereséséről töprengett.

Kövér László szerint teljesen újra kell gondolni az Európai Unió működését, mert a „migránsválság” bebizonyította, hogy az EU, mint valódi értékközösség nem létezik. A házelnök a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a mostani európai „káoszban” az az egyetlen jó dolog, hogy újra fel kell tennünk a kérdést: kik is vagyunk mi, európaiak. „Ha ezt nem teszik meg a politikusok, majd felteszik a szavazók, de abban nem lesz sok köszönet” – mondta.

Kijelentette: a kereszténydemokrácia alapelve a szubszidiaritás, ami szerinte azt jelenti, hogy minden problémát ott kell megkísérelni megoldani, ahol az keletkezik és ahol a megoldáshoz szükséges legtöbb információ és erőforrás rendelkezésre áll. „Ha az unió így működne, egy csapásra megszünne a sehová sem vezető, erős tagállamok kontra föderális Európa vita” – véli Kövér. Hozzátette, hogy az is tarthatatlan, hogy mindent a gazdasági lobbiérdekek határozzanak meg.

A házelnök szerint nyilvánvaló, hogy a bevándorlók között vannak életüket mentő menekültek is, de Európába érve már nem védelmet kérni érkeznek, hanem „részt követelni az európai jóléti ellátásokból, figyelmen kívül hagyva minden számukra akadályt jelentő jogszabályt”. Ennél még erősebben fogalmazva azt is mondta, hogy „valójában már invázióról, betolakodásról van szó”.

Kövér úgy gondolja, hogy a „migránshullám” a nemzeti pártok erősödésével jár – nemsokára teljesen átrajzolódhat a kontinens politikai térképe, de „semmi sem garantálja, hogy a helyzet jobb lesz, mint most”. Abban biztos a házelnök, hogy „annyira kétségbeejtő állapotban van Európa, hogy valaminek történnie kell, és valószínűleg történni is fog”.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.