Közélet

Kirúgott dolgozó miatt tüntetett a szakszervezet Tatán

Azt gyanítják, hogy azért kellett otthagynia munkahelyét, mert érdekképviseletet akart szervezni munkatársai számára.

Egy kirúgott alkalmazott miatt tüntetett a Vasas Szakszervezeti Szövetség Tatán – azt sejtik, azért kellett mennie, mert szakszervezetet akart alapítani. A demonstráción ott volt a Güntner-Tata Kft. volt alkalmazottja is, de a tüntetésről tudósító Népszabadság riporterét arra kérte, hogy még a monogramját se közölje, mert attól fél, hogy ha nyilvánosságra kerül a neve, nehezebben talál új állást.

A volt dolgozó azt mondta: azzal kezdődött a kálváriája, hogy több kollégája panaszkodott neki a rossz munkakörülmények miatt, így végül egy érdekvédelmi szervezet megalapításáról döntöttek. A szervezkedés híre eljutott a cégvezetőkhöz, akik azt mondták: a problémákat igyekeznek orvosolni, a szakszervezet létrehozásának viszont nem örülnek.

Az érintett alkalmazott ezek után betegállományba kényszerült, ez alatt kapott egy levelet a munkahelyétől, melyben az állt, hogy gondatlan munkavégzés miatt elküldik és nyolcezer eurós kártérítést követelnek tőle. Csakhogy a volt dolgozó ezt vitatja, egyrészt biztos abban, hogy ilyen súlyos hibát nem követett el, másrészt ha lett volna ilyen, arról jegyzőkönyvet kellett volna felvenni, de ilyen dokumentumról nem tud.

A Vasas Szakszervezet azért is szervezett demonstrációt, mert szeretnék, ha a dolgozók félelme alább hagyna és megalapítanák a szakszervezetet, ezt a folyamatot kívülről támogatják és a kirúgott dolgozónak is jogi segítséget adna. Az érdekképviselet regionális vezetője azt mondta: nem akarnak háborúskodást a vállalat és a Vasas között, de fontos, hogy az ilyen helyzeteket kulturált mederben rendezzék, a dolgozók elégedetlensége ugyanis senkinek nem érdeke, a cég is csak jól jár vele, ha rendezettek a körülmények.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik