Közélet

Szél: Magyarországon nőtt a terrorfenyegetettség

Az LMP politikusa ezt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után mondta.

A jelenlegi információk alapján az Európára, és Magyarországra nehezedő illegális migrációs nyomás nem enyhül. A nemzetbiztonsági bizottság ülése után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta: nem várható, hogy a közelgő tél miatt csökkenne a migránsok száma. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány féléves késésben van, mert többek között “plakátkampánnyal” volt elfoglalva, de a rendőrség és a titkosszolgálatok végzik dolgukat.

A bizottság a Röszkénél és Horgosnál történt zavargásokról is tájékoztatást kapott. Molnár azt mondta: a terrorgyanúval hírbe hozott férfi ellen tart a büntetőeljárás, annyi tudható, hogy nem nevezhető klasszikus értelemben terroristának, de menekültnek sem. Az igazolható, hogy iszlamizációt, fundamentalista irányzatot képviselő szervezethez köthető, de nincs információ arról, hogy terrorakcióra készült volna.

A hatóságok nem tudnak olyan magyar állampolgárról, aki csatlakozott volna az Iszlám Államhoz, arról sincsenek adatok, hogy a magyarországi iszlám közösségek szimpatizálnának a terrorszervezettel. Konkrét, Magyarországot érintő terrorfenyegetésről nincs információ – mondta a bizottság elnöke, de megjegyezte: az országon áthaladó tömegek miatt nagyobb lehet a terrorveszély.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: az ülésen a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői és Tasnádi László belügyi államtitkár az ukrán válságról és az Iszlám Állam elleni fellépésről is adtak tájékoztatást, de a fő téma az illegális migráció volt. A jelentések – szerinte is – azt igazolják, hogy annak a kezdeténél tartunk, az EU-ra nagyobb nyomás nehezedik a következő időben, ami a Fidesz-KDNP döntéseit igazolja.

Szél Bernadett úgy vélte: hosszú, nyomasztó információkkal terhelt ülésen vannak túl. Az elhangzottak alapján az ellenzéki politikus hangsúlyozta: Magyarországon megnőtt a terrorfenyegetettség, de a nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyan tevékenykednek, amihez kitartást kell kívánni nekik. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet: fontos, hogy az európai nemzetek tudjanak egymással kommunikálni, ebben Magyarországnak is részt kell vennie – tette hozzá a testület LMP-s tagja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik