Közélet
nyíregyházi főiskola (nyíregyházi főiskola, )

Egyetemet kap Kecskemét, szintet lép a BGF

Megjöttek az alkalmazott tudományok egyetemei, ez lesz a Budapesti Gazdasági Főiskolából. Több vidéki főiskola egyesül és együtt ezekből is egyetem lesz. A Szent István Egyetem elveszít egy kart, de a Corvinus budai karairól nem szól a tervezet.
Korábban a témában:

Januártól alkalmazott tudományok egyetemeként működik az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén ide tartozik a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket módosító csomag, amit a Kormany.hu-n tettek közzé.

Az október 1-ig véleményezhető tervezet rögzíti, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola január 1-től Budapesti Gazdasági Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola pedig Dunaújvárosi Egyetem néven működik. A Nyíregyházi Főiskola Nyíregyházi Egyetem lesz. A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával a Kecskeméti Egyetem július 1-vel alakul meg, ahogy a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola összeolvadásával az Eszterházy Károly Egyetem is.

Bye-bye állatorvosok!

A Szent István Egyetemből kiváló Állatorvos-tudományi Kar július 1-vel Állatorvos-tudományi Egyetemként jön létre. A tervezet kitér arra, hogy kiválás esetén az eredeti felsőoktatási intézmény folytatja működését, a kiváló szervezeti egységet új intézményként lehet megalapítani vagy másik intézménybe olvadhat be. Az új intézmény vagy a másik intézmény a kiváló szervezeti egység tekintetében az eredeti intézmény jogutódja.

Rögzítenék, hogy a szenátus választott tagjai megbízatásukat személyesen látják el, a szenátusi tagsággal járó jogok és kötelezettségek nem ruházhatók át, ezek gyakorlása során képviseletnek nincs helye. A választás során biztosítani kell a demokratikus elvek érvényesülését, figyelemmel a teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok arányos képviseletére.

Virítják a lóvét

A hallgatót a duális képzés ideje alatt díjazás illetné meg, aminek mértéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, a díjat – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizeti.

A módosító csomag köznevelési törvényt érintő változása szerint a diákigazolvány előállításának határideje az igénylésnek a Köznevelés Információs Rendszer adatkezelőjéhez történő beérkezéstől számított 45 nap. A felsőoktatási diákigazolvány esetén szintén a felelős szervhez történő beérkezésétől számított 45 nap a határidő.

A tervezet alapján felhatalmazást kap az oktatásért felelős miniszter, hogy az oktatási jogok biztosa hivatalának feladatait, szervezetének és működésének szabályait, a hivatal vezetőjének juttatásait, tevékenységének irányítását rendeletben állapítsa meg.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.