Közélet
nyíregyházi főiskola (nyíregyházi főiskola, )

Egyetemet kap Kecskemét, szintet lép a BGF

24.hu
24.hu

2015. 09. 30. 15:09

Megjöttek az alkalmazott tudományok egyetemei, ez lesz a Budapesti Gazdasági Főiskolából. Több vidéki főiskola egyesül és együtt ezekből is egyetem lesz. A Szent István Egyetem elveszít egy kart, de a Corvinus budai karairól nem szól a tervezet.
Korábban a témában:

Januártól alkalmazott tudományok egyetemeként működik az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén ide tartozik a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket módosító csomag, amit a Kormany.hu-n tettek közzé.

Az október 1-ig véleményezhető tervezet rögzíti, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola január 1-től Budapesti Gazdasági Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola pedig Dunaújvárosi Egyetem néven működik. A Nyíregyházi Főiskola Nyíregyházi Egyetem lesz. A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával a Kecskeméti Egyetem július 1-vel alakul meg, ahogy a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola összeolvadásával az Eszterházy Károly Egyetem is.

Bye-bye állatorvosok!

A Szent István Egyetemből kiváló Állatorvos-tudományi Kar július 1-vel Állatorvos-tudományi Egyetemként jön létre. A tervezet kitér arra, hogy kiválás esetén az eredeti felsőoktatási intézmény folytatja működését, a kiváló szervezeti egységet új intézményként lehet megalapítani vagy másik intézménybe olvadhat be. Az új intézmény vagy a másik intézmény a kiváló szervezeti egység tekintetében az eredeti intézmény jogutódja.

Rögzítenék, hogy a szenátus választott tagjai megbízatásukat személyesen látják el, a szenátusi tagsággal járó jogok és kötelezettségek nem ruházhatók át, ezek gyakorlása során képviseletnek nincs helye. A választás során biztosítani kell a demokratikus elvek érvényesülését, figyelemmel a teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók, kutatók és tanárok arányos képviseletére.

Virítják a lóvét

A hallgatót a duális képzés ideje alatt díjazás illetné meg, aminek mértéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, a díjat – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizeti.

A módosító csomag köznevelési törvényt érintő változása szerint a diákigazolvány előállításának határideje az igénylésnek a Köznevelés Információs Rendszer adatkezelőjéhez történő beérkezéstől számított 45 nap. A felsőoktatási diákigazolvány esetén szintén a felelős szervhez történő beérkezésétől számított 45 nap a határidő.

A tervezet alapján felhatalmazást kap az oktatásért felelős miniszter, hogy az oktatási jogok biztosa hivatalának feladatait, szervezetének és működésének szabályait, a hivatal vezetőjének juttatásait, tevékenységének irányítását rendeletben állapítsa meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.