Közélet

Colleen Bell: a magyarokra nem jellemző a menekültellenesség

Az amerikai nagykövet szerint bár a hivatala nyilvánosság előtt csendben van, de nem tétlenek, a magyarokra pedig nem jellemző a menekültellenesség, ők igenis vendégszeretők, nagylelkűek és könyörületesek – derül ki az Origo interjújából.

Orbán Viktorral személyesen ugyan nem egyeztetett, de folyamatosan kapcsolatban áll Szijjártó Péterrel és a magyar kormány tagjaival a menekültválság ügyében.

Bár eddig hivatalos nyilatkozatot nem adtak ki a menekültekkel kapcsolatban a nagykövet szerint nem szabad összetéveszteni a „nyilvánosság előtti csendet a tétlenséggel”.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint azt ugyan nem mondhatják meg a magyar kormánynak, hogyan védje meg az ország határait, de a menekültellenes retorika nem segít a helyzeten.

Szerinte ez nem is jellemző a magyar emberekre:

Azok a magyarok, akiket én ismerek, vendégszeretők, gondoskodók, nagylelkűek és könyörületesek.”

– mondta Colleen Bell.

A nagykövetség technikai segítséget és információt is nyújtott a kabinetnek, de sokan közülük személyesen is segítettek a határon várakozóknak.

A nagykövetség ezenkívül közvetlenül is támogatta a segélyezésben közreműködő szervezeteket,  például a Magyar Vöröskeresztet, hogy irodát hozzanak létre a migránsok és menekültek megsegítésére a határnál.

Vida Ildikó NAV-elnök lemondása kapcsán elmondta, külön nem kommentálhat egyes kitiltásokat, de annyit elmondhat, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a korrupció elleni harcban, ott, ahol erre szükség van:

A jövőben is készek vagyunk eszközként használni a kitiltást, ha elegendő bizonyíték gyűlik össze a korrupciós tevékenységre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik