Közélet

Tragikus Pisa-felmérés: utolsók vagyunk Európában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 29. 07:31

A 2012-es vizsgálat szerint a diákok digitális szövegértése terén a magyar diákok harmincnégy ország közül a 29., Európán belül pedig az utolsó helyet szerezték meg.

A teszt során egy Seraing nevű ­belga településsel (Liege egyik elővárosával) kapcsolatos kérdésekre kellett választ keresni egy fiktív, kifejezetten a vizsgálat céljából összeállított honlapon. A vizsgálat során azt figyelték, hogy egy adott probléma megoldásánál milyen úton és mennyi idő alatt jutnak el a diákok az online információkhoz. A hosszabb út és a több idő az esetek többségében szövegértési nehézséget jelez – írja a Népszabadság a Kölöknet.hu által idézett OECD-jelentésre hivatkozva.

Az egyszerűbb feladatoknál a brazil, chilei, kolumbiai, az egyesült arab emírségekbeli és a magyar tanulók nyújtották a leggyengébb teljesítményt, a legbonyolultabb, összetett keresést igénylő feladattípust csupán a magyar tanulók negyede oldotta meg hibátlanul.

A 2012-es PISA-kutatás eredményeit értékelve Hoffmann Rózsa akkori közoktatási államtitkár arról beszélt, hogy a vizsgálat valójában az előző oktatási kormányzat kudarcát jelzi. A mostanra megszületett értékelések szerint a magyar iskolákban elavult számítógépeket használnak, és korlátozott az internet-hozzáférés.

Már az Orbán-kormányhoz köthető azonban az informatikaórák számának csökkentése, emellett a Népszabadság szerint hagyományosan jellemző a magyar iskolarendszerre, hogy az informatika tantárgy oktatása során az órák öncélú számítógépezéssel telnek, az ismeretanyag és az internethasználat nem épül be a többi közismereti tantárgyba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.