Közélet
Budapest, 2015. szeptember 22.
Sallai R. Benedek, az LMP parlamenti képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. szeptember 22-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

LMP: “előre kitervelt szélhámosság” az állami földek eladása

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 09. 29. 11:18

Az LMP “előre kitervelt szélhámosságnak” tartja az állami termőföldek értékesítését, a párt szerint ugyanis a mintegy 400 ezek hektárnyi terület túlnyomó részét úgy adták húszéves haszonbérletbe az elmúlt három évben, hogy azt a bérlők megvehessék, mások viszont ne férhessenek hozzá.

Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a földek a kormány állításával ellentétben nem kerülhetnek kisgazdálkodókhoz, a haszonbérleti pályázatok pedig a megtervezett akció részei voltak.

Ezt azzal támasztotta alá: a haszonbérleti pályázatokon kiosztott területek mérete egyenként nem éri el a 300 hektárt, így azok – 10 hektáros birtoktestenként – megvásárolhatók. Bár a bérlőknek még nincs elővásárlási joga azokra, másnak nem éri meg tulajdont szerezni egy húsz évre leterhelt földön – tette hozzá.

A képviselő számos példát hozott arra, hogy családok hogyan juthatnak jelentős birtoktestekhez. Közöttük említette a Zimmermann családot – a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. vezetőit -, akik négyen együttesen 657 hektárnyi területet bérelnek akkora egységekben, hogy azt mind megvehetik.

A tomajmonostori polgármester, Fazekas Szabolcs, a mezőgazdasági tárca korábbi halászati miniszteri biztosának családja is eredményesen szerepelt a földpályázatokon – sorolta. Tagjai összesen 1600 hektárhoz jutottak, egyetlen birtoktest esetében sem haladva meg a vásárlási maximumként meghatározott 300 hektárt. Hozzátette: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft. összesen 1010 hektárhoz jutott így, amelyet a kft. tagjai mind megvehetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.