Közélet
AppleMark

Az ORÖ-elnök szerint a kormány még mindig stratégiai partnernek tekinti őket

24.hu
24.hu

2015. 09. 29. 20:04

Igaz, hogy a kormány elvont tőlük minden pályázati pénzt, de Hegedűs István szerint meg fogják találni a módját, hogy részt vegyenek a programokban.

A kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti az Országos Roma Önkormányzatot – jelentette ki a szervezet elnöke. Hegedűs István elmondta: azért hívott össze sajtótájékoztatót, mert a múlt héten olyan hírek terjedtek, hogy a kormány megvonta tőlük a bizalmat, ami a szervezetben komoly feszültséget okozott.

Az elnök azt mondta: kedden tárgyaltak a kormány képviselőivel, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral, Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspoltikáért felelős államtitkárral, valamint Garai Péterrel, az uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárral.

A múlt héten adott hírt arról a RomNet, hogy a kormány minden szakmai programra vonatkozó pályázati támogatást elvont az ORÖ-től, a mintegy tízmilliárd forintnyi uniós pályázati pénzek átkerültek a Türr István Képző és Kutató Intézethez. Hegedűs viszont kijelentette: nem gondolják, hogy cigány programok megvalósítása elképzelhető az ORÖ legitimen megválasztott képviselői nélkül, mert ők találkoznak a „végeken” a legrosszabb helyzetben lévő emberekkel.

Hegedűs cáfolta, hogy bármiféle pályázati pénzt elvettek volna tőlük, azt mondta: „a Magyar Közlönyben valóban megjelentek bizonyos írások arra vonatkozóan, hogy kik lesznek egyes felzárkóztatási programok kedvezményezettjei, de biztosan megtalálják a módját, hogy ezekben a programokban aktívan részt vegyen az ORÖ, amely az ellene folyó szabálytalansági eljárások miatt nem lehet a fő kedvezményezettje a programoknak”. (A Magyar Közlöny, az ország hivatalos lapja egyébként nem „bizonyos írásokat”, hanem jogszabályokat és hivatalos jogi dokumentumokat közöl.)

Az elnök azt mondta: ha mégis kizárják őket a programokból, „azt gondolom, a magyarországi cigány társadalom tuda, hogy mi a feladata és mi a dolga” és „meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket arra, hogy soha többet ne forduljon elő az, hogy cigány emberekről döntenek cigány emberek nélkül”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.