Közélet

Ultimátum Orbánnak: ha privatizáció, akkor demonstráció

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)
Országos tüntetést szervez az LMP, ha a kormány nem visszakozik földügyben.

A Lehet Más a Politika felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul halassza el a hazai termőföldek privatizálását. Az  LMP országos demonstrációt szervez, hogy rábírja a kormányt döntése megváltoztatására. A párt mindenkinek világossá tenné, “mekkora hiba az állami földek elherdálása”.

Az LMP október 5-én az ország több pontján félpályás útlezárásra és tiltakozó akciókra készül.

Ugyanakkor tiszteletben tartja a rendvédelmi szervek aktuális feladatait, a menekültválságból fakadó leterheltségét, ezért kész más időpontra áttenni politikai akcióját, ha a kormány eláll a rohamtempóban lezavart privatizációtól, és legalább tárgyalni hajlandó.

Amennyiben azonban a kormány a héten nem jelenti be a kormányhatározatban jelzett határidők kitolását, abban az esetben a Lehet Más a Politika nem állhat el a megmozdulás megszervezésétől!

A kormány kezében a döntés, kitart-e a válsághelyzet közepette is az ostoba, termőföldet elkótyavetyélő ötlete mellett, vagy hajlandó legalább halasztani, hogy legyen idő a politikai és társadalmi párbeszédre – tudatta a párt, amelynek társelnöke napirend előtt az Országgyűlésben is bírálta a kormány tervét.

Szél Bernadett a 380 ezer hektár állami föld eladásának újragondolására szólította fel a kormányt. A tervezett földeladást privatizációnak és végtelenül rossz döntésnek minősítette. Szerinte azok a gazdák járnak jól, akik közel állnak a döntéshozókhoz. Hiányolta a konzultációt, szerinte a Fidesz-KDNP a saját képviselőitől is tart.

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára a döntést azzal indokolta, hogy 2010 óta több mint 7 ezer földvásárlási igény érkezett a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA). Az NFA-törvényben szerepel a földértékesítés lehetősége, a jogszabályt megszavazta az LMP és a Jobbik is – érvelt. Azt kérte, ne is  használják a privatizáció szót, mert a földeket törvényi feltételek mellett, nyílt árverésen lehet megvásárolni.

Várhatóan októberben kezdődhet a licitálás az állam által értékesíteni kívánt termőföldekre; a liciteket az idén december 31-ig be is kell fejezni – mondta korábban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke egy szakmai háttérbeszélgetésen.

A Magosz azt tartja jónak, ha a termőföld “tisztán, átláthatóan” azok tulajdonába kerül – a jelenleg hatályos földforgalmi törvény alapján -,  akik gazdálkodnak, földművesek. Szerinte a mintegy 350-380 ezer hektár föld eladásakor “nem lesz semmiféle trükk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik