Közélet
Budapest, 2015. április 9.
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke (k) beszél a NAIH elmúlt évi tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón az Országházban 2015. április 9-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Péterfalvi: a terrorizmus elleni harcot is segíti a biometrikus azonosítás

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 28. 06:03

A sokat kritizált biometrikus azonosítás a terrorizmus elleni harcot is szolgálja, mondta a Magyar Időknek Péterfalvi Attila, aki a lapnak adott interjúban cáfolta, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása alkotmányellenes lenne, beszélt a gyermekeket az internet veszélyeitől védő Arcades-programról, valamint arról is, hogy adatvédelmi szempontból is problémát jelentenek a menekültek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban utalt arra, hogy adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelenthet, hogy menekültek tömege árad be az országba és a kontinensre azonosítás nélkül. A schengeni adatbázissal kapcsolatos adatvédelmi ellenőrzések a hatóság kompetenciájába tartoznak – mutatott rá Péterfalvi Attila, aki a panaszbeadványok számának emelkedésére számít.

Az állampolgárok adatainak védelméről szólva Péterfalvi Attila azt mondta: igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül. Mint hangsúlyozta, az adatok felhasználását csak a legfontosabb állami célok indokolhatják, többek között nemzetbiztonsági szempontok.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása kapcsán leszögezte: nem alkotmányellenes, hogy a kérelmezőnek közölnie kell saját adatait, ha közérdekű információkhoz akar jutni, mivel az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.

A hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten közétett adatok a gyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Mint elmondta, az Arcades-program keretében a közeljövőben kétszáz pedagógust készítenek fel a nemrég elkészült európai uniós adatvédelmi tananyagból, illetve az általános és középiskolásoknak szóló oktatási tematikából.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.