Közélet

Ujhelyi: “Országimázst nem lehet vasfüggönnyel építeni!”

Az MSZP alelnöke szerint a gyűlöletkeltés már most érződik a vendégéjszakák lemondásának egyre nagyobb számában.

Az MSZP alelnöke ezúttal arra figyelmeztet, hogy 35 éve ünnepelték először ezen a napon a Turizmus Világnapját. Az Európai Parlament szocialista képviselője a turizmust a béke iparágának nevezi, amely kiemelt szerepet játszik a világgazdaságban, az EU GDP-jének pedig több mint kilenc százalékát termeli meg.

A turizmus legalább tizennégymillió európai munkahelyet biztosít, az egyéb kapcsolódó iparágakkal együtt ez a szám meghaladja akár a harmincmilliót is. Ez az a szektor, amely a gazdasági világválság idején is egyedüliként növekedni tudott, amely a feszítő geopolitikai krízisek közepette is képes összekötni országokat, helyi közösségeket, egymásnak korábban ismeretlen embereket.

Ujhelyi – mint az EP szakbizottságának turizmusért felelős alelnöke- külön is fontosnak tartja a szektort az európai és a magyar gazdaság “megtámasztásában”. Jó hírnek nevezi, hogy a Turisztikai Világszervezet szerint a jelentősebb európai úti célok közül az első fél évben – még a menekültkrízis előtt – Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában, az országot hirdető kampányfilm pedig újabb nemzetközi díjat nyert el.

A szocialista politikus a világnap alkalmából azonban arra is figyelmeztet, hogy a szektor még mindig szenved az Orbán-kormány által kivetett rekordméretű áfa-tehertől és a többi unortodox adótól. Figyelmeztetőnek tartja, hogy nyáron már több kiemelt turisztikai régióban nem volt elég vendéglátó szakember, többségük külföldre ment.

Orbán vasfüggönye és az állami szintre emelt gyűlöletkeltés hatása pedig már most érződik a vendégéjszakák lemondásának egyre nagyobb számában. Az, hogy a legismertebb magyar jelenleg nem egy híres sportoló, feltaláló vagy tudós, hanem egy menekülőket rugdosó nő, illetve hogy Magyarország mostanában könnygázzal, gumibotokkal és érzéketlenséggel kerül a világhíradók elejére, hosszú ideig hatással lesz még a megítélésünkre és így a turisztikai eredményeinkre is.

Ujhelyi szerint a jelenlegi kormány hozzáállását tökéletesen jellemzi, hogy sajtóhírek szerint a sikeres imázsfilmet és a gyűlöletkeltő menekültellenes plakátkampányt ugyanaz a kormányközeli cég készítette.

Orbánéknak ideje lenne megérteniük: vasfüggönnyel és a végletekig heccelt gyűlölettel nem lehet országimázst építeni. Sikeres országét semmiképpen sem.

Az MSZP alelnöke úgy számol, hogy 9949 órával vagyunk a miniszterelnök – vízválasztó, az illiberális államot meghirdető – tusványosi beszéde után, amikor megfogadta, hogy európai képviselőként minden vasárnap nyílt levélben figyelmeztet a rezsim bűneire. Immár hatvanadik alkalommal kongatja a harangokat, és addig folytatja, amíg európai demokrataként ennek szükségét látja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik