Közélet

Soros nem csábít a „fehér világ jólétével”

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Hazudott az állami hírgyár és a kormánylap – közölte a Nyílt Társadalom Alapítvány.

Korábban a Magyar Idők írt arról, miért sejti Soros Györgyöt és alapítványát a W2eu – Welcome to Europe csoport menekülteket segítő füzetei mögött. Később a lap már azt is állította, hogy az üzletember emberei régóta nemcsak támogatják, hanem egyenesen hazájuk elhagyására is biztatják a menekülteket. Az állami hírgyár ezt később még meg is fejelte azzal, hogy tudatta: a Soros érdekeltségébe tartozó alapítvány információs portált is működtet, hogy a migránsok könnyebben jussanak Európába.

A honlap több nyelven komplett útmutatót ad mindazoknak a főként közel-keleti, afrikai és ázsiai bevándorlóknak, akik – saját hazájuk helyett – az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket.

Azt is állították, hogy a Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető oldal Magyarországnak külön oldalt szentel, és sajtóhírek szerint a „Soros-szervezetek” a kezdetektől a célállomásig segítik a migránsokat. Az állítólagos kapcsolat erősítésére még a Fideszt is idézték, amely szerint a Migration Aid nevű csoport (amely az ideérkező migránsok segítésére alakult) azért nem kap pénzt a kormánytól, mert átláthatatlan. Így legyen nekik elég “Soros György nagylelkű támogatása”.

Hamisak és minden alapot nélkülöznek

A kormánypropagandából annyi igaz, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány több, a  jelenlegi menekültválságban érintett kelet-közép-európai országban támogatja a civil társadalmat. Ahogy az elmúlt 25 évben, most is segíti a civileket Horvátországban, Szerbiában, Macedóniában és Magyarországon.

Hamisak és minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyek szerint Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatta volna olyan kiadványok előállítását vagy terjesztését, amelyek segítik az embercsempészetet, ahogyan valótlanság az is, hogy bárkit hazája elhagyására biztatna az Alapítvány.

A Nyílt Társadalom Alapítvány azokat a civileket támogatja, akik emberségesen, felelősségteljesen próbálnak hozzájárulni a menekültválság kezeléséhez, esetleges megoldásához. Az alapítvány régóta támogat menekülteket és migránsokat segítő szervezeteket, a jelenlegi válságos helyzetben is együtt akar gondolkodni velük.

Magyarországon a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság kapott támogatást. Ezek többek között jogi segítséget is nyújtanak migránsoknak, menedékkérőknek, amire azért van szükség, hogy a kiszolgáltatott menekültek ne “eshessenek jogsértés áldozatául.”

Görögországban az alapítvány olyan szervezeteket támogat, amelyek figyelik, dokumentálják a határokon és a befogadó állomásokon történteket, így az emberi jogok megsértését. E célból hozták létre 2013-ban a Szolidaritást Most! központokat, amelyek helyi szervezetekkel jogi, egészségügyi támaszt nyújtanak a rászoruló menekülteknek.

Olaszországban évek óta dolgoznak a civilszervezetekkel azon, hogy javuljon a menekültek és migránsok nehéz és sokszor embertelen helyzete. Próbálják elősegíteni, hogy “a közvélemény tények alapján alkothasson véleményt a menekültekről”. Szerbiában, Horvátországban és Macedóniában az alapítvány a helyiekkel próbál választ találni a legsúlyosabb veszélyhelyzetekre “és hosszú távú megoldásokat az elhúzódó válság enyhítésére”.

A Nyílt Társadalom Alapítvány csatlakozik azokhoz az európai civil partnereihez, akik “közös európai fellépést követelnek annak érdekében, hogy az emberi szolidaritás alapján, a nemzetközi joggal és emberjogi elvekkel megegyező, fenntartható megoldás szülessen a menekültválság kezelésére”.

Az alapítvány továbbra is az életképes és toleráns demokráciák építésén dolgozik. Azt akarja, hogy a kormányok elszámoltathatók legyenek az állampolgárok felé. Támogatja az igazság, az emberi jogok, a szólásszabadság érvényesülését, valamint az egészségügyi ellátásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférés jogát. Jelenleg több mint 100 országban működik együtt a helyi közösségekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik