Közélet

Gyoda Szlovéniánál: az Európai Bizottság tájékozódik

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 25. 13:44

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi és migrációs kérdésekben illetékes görög biztosa mind a magyar, mind a szlovén hatóságokkal folyamatos kapcsolatban áll, és igyekszik tájékozódni a magyar-szlovén határ mentén fennálló helyzet ügyében – közölte pénteken Brüsszelben az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője, Daniel Rosario.

A magyar-szlovén határszakaszon csütörtökön kezdődtek meg a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezésének előkészítő munkái.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén hivatali partnerével, Karl Erjaveccel, és arról tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon. A tárca közlése szerint Szijjártó Péter elmondta: a két ország belügyminisztere előzetesen konzultált a szükséges lépésekről arra az esetre, ha a bevándorlókat Horvátország Szlovénia felé szállítja tovább. Ennek jegyében zajlanak előkészítő földmunkálatok a magyar-szlovén határon.

A brüsszeli szóvivő számos kérdést kapott azzal kapcsolatban, hogy a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet két tagországának közös határán az uniós joggal összeegyeztethető-e kerítésépítés, illetve mit tesz lehetővé az uniós jog a schengeni belső határokon. Rosario elmondta, hogy a schengeni belső határokon lehetőség van a határellenőrzés ideiglenes visszaállítására. Visszatérően azt hangsúlyozta, hogy Avramopulosz biztos jelenleg éppen tájékozódik a két érintett ország hatóságainál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.