Közélet

Több mint egymilliárdba kerül az augusztusi viharkár helyreállítása

fővám tér lyuk (Array)
fővám tér lyuk (Array)
Nem olcsó helyretenni a Fővám térnél a megnyílt útpályát, de még a Városligeti Műjégpálya is megrongálódott.

Magyarországot augusztus 17-én heves zivatarokat hozó hidegfront érte el. Budapestre özönvízszerű eső zúdult, pár óra alatt az átlagos augusztusi csapadékmennyiség duplája esett le. Több kerületben hömpölygött a víz az utcákon, aluljárók, metróállomások, villamos- és HÉV-vágányok, pincék és számos épület alsó szintje került víz alá. Több helyen a csatorna nem tudta elvezetni a vizet, amely kiöntött az utcára, akadályozva a közlekedést – írták a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott vis maior támogatás igényléséről szóló előterjesztésben.

Megnyílt a föld is

Jelentős károk keletkeztek a Fővám téren, ahol a helyreállítás miatt több napig szünetelt a közúti és a villamosközlekedés is. A budai hegyekről folyószerűen hömpölygött le a víz, törmeléket sodorva magával az utakra. Nagymértékű károk keletkeztek az útburkolatokban, a vízelvezető árkokban, a zöldfelületekben, a közműlétesítményekben, -berendezésekben és vagyontárgyaikban, a közszolgáltatást ellátó épületekben – írták.

A helyreállítást az érintett közszolgáltató társaságok, kulturális és sportintézmények megkezdték. Ez azonban nem tervezett, rendkívüli anyagi megterhelést jelent a közszolgáltató társaságok és a fővárosi önkormányzat számára.

A helyreállítás szakértők által becsült költségigénye bruttó 1 milliárd 78 millió 775 ezer forint. A vis maior támogatási kérelem több mint 755 millió forint.

A műjégpályát is megviselte a felhőszakadás

Az előterjesztésből az is kiderült, hogy a Városligeti Műjégpálya területén is számottevő károkat okozott a hirtelen lezúduló eső.

Az Olof Palme sétányon hömpölygő víz a városligeti tó medrébe tört utat magának különböző csatornákon át. A bezúduló víz és az ennek következtében kiáradt tó ellepte a sétányt, kiáradt a csónakázótó, víz alá került a korcsolyakölcsönző szintje és másfél méteres víz árasztotta el a technológiai alagutat. A tetőn kivezetett szellőzőkön visszaáramló esővíz eláztatta a díszterem és a kupolában lévő technológiai helyiségek mennyezetét. A teraszokról az ajtók alatt befolyó csapadék az alsóbb szinteken letépte az álmennyezeteket, és befolyt az abban lévő gyengeáramú berendezésekbe.

A helyreállítási költségek tervezett összege bruttó 58,4 millió forint. Az intézmény biztosítása várhatóan fedezi a kár jelentős részét, ezért nem nyújtanak be vis maior támogatási kérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik