Közélet
Beremend, 2015. szeptember 23.
Műszaki zárként használható gördülő kapu működésének próbáját végzik rendőrök a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelőhelyen 2015. szeptember 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Pár nap még a totális magyar-horvát határzárig

24.hu
24.hu

2015. 09. 24. 11:10

A Dráva vízszintjét csökkentve terelik hozzánk a menekülteket a horvátok. A tilitoli következő állomása Szlovénia.

Valószínűleg még a héten, de legkésőbb a jövő hét elején „totális határzárat” vezet be Magyarország a Horvátországgal közös szakaszon – erről kormányzati forrásból értesültünk. A szándék azóta ismert, hogy a szerb szakasz lezárása óta a menekültek a horvát útvonalat választják.

A magyar kormány „sokkal keményebb menetre” számít, mint a szerbekkel volt, ugyanis a horvát állam erőteljes segítséget nyújt a menekülteknek.

Egyebek mellett azzal, hogy a drávai víztározó vízszintjét maximálisra emeli, amivel helyenként csupán egyméteresre csökkenti a Dráva folyó vízszintjét, sőt – forrásunk szerint – gázlótérképeket is adnak majd a csoportokat vezető embercsempészek kezébe.

A „tilitoli” hamarosan Szlovéniát is eléri, ahol – magyar prognózis szerint – számos attak várható. „A szlovének egész biztosan nem tűrik majd el, hogy napi ötezer ember átvonuljon az országukon”- így fogalmazott forrásunk.

Beremend, 2015. szeptember 23.
Horvát buszokkal érkezett migránsok gyalogolnak az őket elszállító magyar autóbuszokhoz a magyar-horvát határon, a beremendi határátkelőhelyen 2015. szeptember 23-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Menekültügyben a magyar kormány, sokakkal ellentétben, nem számít arra, hogy a téli időszakban érdemben csökken az érkezők száma. Valamint úgy ítéli meg, hogy hosszas vita után ugyan, de a gazdagabb országok lemondanak majd arról, hogy az egyes eljárások lefolytatása után abba a tagországba toloncolják vissza a menekültet, ahol először regisztrálták őket.

A németekkel való magyar kapcsolatról forrásunk azt jegyezte meg:

„Elegünk lett abból, hogy míg mi elvégeztük a piszkos munkát, Merkelék fürdőztek a humánus politikus szerepében, de a háttérben folyamatosan azt kérték, csináljuk minél gyorsabban a regisztrációt és a kerítésépítést.”

Az embercsempészekről pedig így fogalmazott: „Nem terroristáknak tartjuk őket, hanem közönséges bűnözőknek, akik nem mellesleg persze katonai kiképzésben is részesültek. Mivel a pénz egy részét csak akkor kapják meg, ha a kuncsaftjaik átlépik a német határt, mindent megtesznek, hogy a menekültek ne kerüljenek magyar gyűjtőtáborba. Attól sem riadnak vissza, hogy kárt okozzanak Magyarországnak. A szolgálatok lehallgattak egy beszélgetést, melyben egy embercsempész a Keletitől arra utasította segítőit, gyújtsanak fel egy tábort, ezzel téve lehetetlenné, hogy odaszállítsunk menekülteket. Az akciót sikerült megakadályozni.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.