Közélet

Migrációkutató Intézet: télen sem enyhül a menekültválság

A török menekülttáborokban télen különösen romlik a helyzet, eddig inkább hazamentek Szíriába, de most várhatóan Európa felé indulnak – mondta  Orbán Balázs a századvéges Migrációkutató Intézet főigazgatója.

A bevándorlási statisztikák szerint 2012 és 2013 telén még valóban csökkenő bevándorlószámról volt szó, 2014 telén viszont már egyértelműen növekedett a számuk. Ez is mutatja, más mozgatórugók állnak a jelenség mögött, mint korábban – mondta Orbán Balázs a Magyar Hírlapnak.

Orbán a hullám megelőzéséről beszél

A török menekülttáborokban folyamatosan, de télen különösen romlanak a körülmények, s néhány éve a szírek közül sokan inkább hazatértek a szülőföldjükre, de a migrációs spirál hatására most inkább Európa felé indulnak.

A szakember Orbán Viktor miniszterelnök szerdán előterjesztett brüsszeli javaslatairól kifejtette, hogy az Európai Unió (EU) jelen pillanatban alábecsüli saját határvédelmének fontosságát. Szerinte a miniszterelnök nem arra összpontosít, hogy miképpen lehetne az itt lévő menekülteket szétosztani, hanem arra, hogyan kell elejét venni a következő bevándorlóhullámnak.

A főigazgató szerint a legfontosabb jogi kérdés, hogy Európának pontosan meg kell tudni mondania, ki a politikai üldözött, és ki a gazdasági bevándorló. A szakember arra is kitért, az uniós kvótarendszer elfogadása nem jelent vereséget, hiszen Magyarország elkerülte, hogy frontországgá nyilvánítsák, azaz éveken át több tízezer bevándorlót kellett volna Magyarországnak befogadnia az úgynevezett “hot spotokban”, vagyis uniós menekülttáborokban. A kvótaosztással – folytatta – mindössze ezer migráns érkezhet majd hozzánk, s ez kezelhető tömeget jelent.

Párhuzamos társadalmak jöhetnek létre

Felhívta viszont a figyelmet, a kvótarendszer azért is rossz megoldás, mert Európa bátorítja a menekülőket, hogy a kontinens felé vegyék az irányt.

Orbán Balázs rámutatott, az áradat kezelésére az uniós szabályok alkalmatlanok, hiszen azok megalkotásakor nem kellett ekkora néptömeg érkezésével számolni. A főigazgató szerint a következő években nem az jelenti a veszélyt, hogy az iszlám többségbe kerül az Európai Unióban, hiszen a muzulmán vallásúak aránya két százalék.

Gondot okozhat viszont, hogy egyes városokban ez megtörténhet. Birminghamben már harminc százalék feletti a muszlimok aránya. Az ilyen térségekben párhuzamos társadalmak jönnek létre – idézi a lap Orbán Balázst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik