Közélet

Halott szír felkelővel riogat az állami tévé

Hónapok óta halott szír felkelővel próbálta bizonygatni az állami tévé, hogy terroristák mozgolódtak a Keleti pályaudvarnál – írja a Kettős Mérce. Az M1 szenzációként tálalta, hogy megszerezte önkéntes segítők állítólagos üzenetváltását, akik személyazonosságát homály fedi, de beszélgetésük arról szól, hogy rátaláltak az interneten arra a férfira, aki feltüzelte a tömeget a Keletiben, hogy gyalog induljanak el Bécs felé.

Az állami tévé az anonim beszélgetésre hagyatkozva mutogatta az állítólagos „tüntetésfűtő” Facebook-profilját, majd azt bizonygatták, hogy egy másik fényképen fegyverrel szerepel. A Facebook-profilképen két arc látható, az M1 szerint ugyanazé az emberé hosszú és rövid hajjal, de valójában első ránézésre egyértelmű, hogy két külön emberről van szó. A másik ember – akiről fegyveres kép is van – valószínűleg Abu Salih, aki az Asszad-ellenes, nem dzsihádista felkelők oldalán harcolt Szíriában és valószínűleg elesett. A rá való emlékezés miatt több szíriai Facebook-profilján is szerepel.

Vagyis az állami tévé egy elhunyt szíriai lázadó fotóival próbálja ijesztgetni a nézőit és terroristaként beállítani egy embert, névtelen forrásokra hivatkozva – vonja le a következtetést a Kettős Mérce.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik