Közélet

Még mindig nincs diplomája a főpolgármester-helyettesnek

Továbbra sem szerezte meg diplomáját Tarlós István humán területért felelős helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra. A 168óra idén februárban szúrta ki, hogy minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese – a budapest.hu-n közzétett életrajza szerint – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tanul, státuszához akkor ezt írták “Abszolutórium megszerzése (államvizsga folyamatban)”.

Mivel azóta eltelt egy teljes egyetemi félév, Budapest Főváros Önkormányzatának Kommunikációs Igazgatóságánál megkérdeztük, hogy az 1987-ben született Szalay-Bobrovniczky Alexandra abszolválta-e az államvizsgákat.

Nem.

De megnyugtattak minket: “elkezdte letenni az államvizsgákat.” Amennyiben a tanulmányai befejezése kapcsán változás lesz, azt a budapest.hu-ra át fogjuk vezetni – közölték az illetékesek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült megszerezni a diplomát, illetve várhatóan mikorra tudja maga mögött az államvizsgákat Szalay-Bobrovnitczky Alexandra, nem kaptunk választ.

A Jogi, Ügyrendi, Nemzetiségi és Fejlesztéseket Vizsgáló Bizottságban!

A képesítés hiánya már csak azért is furán veszi ki magát, mert a vezető 2010 és 2014 között a Fidesz-KDNP színeiben dolgozott mint a Fővárosi Önkormányzat képviselője, szakértelmével az Oktatási Bizottságot, a Közterület-hasznosítási Bizottságot és – figyelem – a Jogi, Ügyrendi, Nemzetiségi és Fejlesztéseket Vizsgáló Bizottságot is segítette. 2014 november 7-e óta Budapest egyik első embere, életrajza szerint “gondoskodik a kultúrával, oktatással, egészségüggyel, szociálpolitikával, ifjúságpolitikával, sporttal, környezetvédelemmel, turisztikával és városarculattal kapcsolatos feladatok ellátásáról.” Sőt: “a széles területen színházak, múzeumok, sportközpontok, idősotthonok és még számítalan intézmény működésének felügyelete tartozik a hatáskörébe.”

Szalay-Bobrovniczky Alexandra idén márciusban egy, az Indexnek adott interjúban azt mondta tanulmányaival kapcsolatban:

Most ott tartok, hogy megvan az összes vizsgám, megvan a két nyelvvizsga, a diplomamunka, el is kezdtem letenni az államvizsgákat, de két és fél éve megszületett a kislányom, a realitás pedig kicsit más lett, mint ahogy gondoltam, hogy majd zsonglőrködök a gyerek mellett.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra a Fidelitasból érkezett a felnőtt politika világába, igaz, akkoriban még Szentkirályi Alexandrának hívták. Férje nem más, mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Fidesz-közeli, a kormánytól milliárdos megrendeléseket kapó Századvég oszlopos tagja: az alapítvány kuratóriumának alelnöke, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának tagja. Sógora Szalay-Bobrovnitczky Vince, a Miniszterelnökség Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, korábbi bécsi nagykövet.

Szintén az Index interjújából tudtuk meg, hogy a fővárosi vezető biztos benne, hogy nem politikai kapcsolatai miatt nevezték ki főpolgármester-helyettesnek, már akkor Tarlós István első kampányában dolgozott, mikor férjét még nem is ismerte. A beszélgetésben kijelentette: ismeri – az immár hivatalosan is közszereplő – Habony Árpádot, a miniszterelnök talán tanácsadója férje barátja. Habonnyal, Rogán Antallal és természetesen férjével vett részt egy abu-dzabi utazáson, később erről azt mondta: nem hivatalos minőségben volt jelen, férjével 4 nappal megfejelték a hivatalos utat, így nászutaztak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra az Origo novemberi cikke szerint bruttó 907 425 forintjába kerül az adófizetőknek.

2013-ban még nem a diploma volt Szalay-Bobrovniczky legnagyobb baja: egy LMP-tüntetés miatt Audi A3-asával nem fért be a városháza kapuján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik