Közélet

Hamis útleveleket találtak a terrorelhárítók a röszkei támadás irányítójánál

Elfogásakor hét különböző útlevelet találtak Ahmed H.-nál, és mindben volt schengeni vízum – tudta meg a Népszabadság rendészeti forrásból.

Ahmed H. nem szegény ember. Vállalkozása és halászhajója van Cipruson, öt autója, és épp most készült egy 90 ezer eurós házat építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok – értesült a Népszabadság.

Jaszír terroristakapcsolatait még nem igazolták vissza

Még nem lehet tudni, hogy volt-e kapcsolat Ahmed H. és a korábban szintén terroristának kikiáltott másik szír állampolgárságú férfi között, aki a szegedi fogdában Jaszír néven mutatkozott be. Ő lehetett az a piros hátizsákos fiatalember, aki több rendőrségi felvételen látható, amint hangosbeszélőn hergeli (a vele interjúzó szlovák újságíró, Tímea Beck szerint csitította) a röszkei határállomást támadó radikális csoportot. És akiről már közvetlenül az elfogása után azt állította a közmédia, hogy azonosított terrorista.

Repülővel érkezhettek

Ezt az információt röviddel később megerősítette maga Orbán Viktor is, de a Népszabadság titkosszolgálatokhoz közel álló forrásai ezt a tényt a külföldi partnerszolgálatok még nem igazolták vissza.

Az is kiderült, hogy a demonstrációk szervezőinek és hangadóinak a többsége nem a menekültekkel jött például a Keleti-pályaudvarhoz vagy a röszkei határátkelőhöz. Némelyekről állítólag már kiderítették, hogy repülővel érkeztek Európába, s csak itt csatlakoztak a bevándorlókhoz. Ezért kezdték el ellenőrizni azokat, akik a rendőrségi videofelvételek szerint például a Keletinél és Röszkén megafonnal irányították a menekültek megmozdulásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik