Közélet

Titkos menekülttérképet mutathatott a köztévé

Benkő Tibor vezérezredes az M1-nek nyilatkozott, míg mögötte a különböző helyekre kivezényelt katonák száma volt látható.

Benkő Tibor mögött a térképen Bóly és Beremend is látszott, amelyhez a kivezényelt létszámot is odaírták – derül ki az Index híréből. Az ugyan nem derült ki, hogy minősített adatokat mutattak-e a képernyőn, és ha igen, akkor azért ki a felelős, de minden bizonnyal érzékeny információról van szó.

Mint azt mi is megírtuk, a vezérezredes a riportban arról beszélt, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon. Az elmúlt hetekben az ideiglenes biztonsági határzár építése mellett intenzív felkészülés folyt annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség aktívan részt vegyen a „tömeges bevándorlásból adódó válsághelyzet” felszámolásában.

Azt is elmondta, hogy a Határozott Fellépés 2015 nem előre tervezett, hanem soron kívüli gyakorlat, melynek elrendeléséről szeptember 6-án döntött. Ekkor már látható volt, hogy a helyzet kezeléséhez törvényi módosításokra lesz szükség, a tervezetek ismeretében kezdődött meg a felkészülés – tette hozzá. A gyakorlat végrehajtásába több mint 4300 katonát vontak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik