Közélet

A bírók nem fekszenek keresztbe az új menekülttörvényeknek

Szegeden sorra születnek is az illegális határátlépőket kiutasító ítéletek, de a jogászok nyilatkozata szerint nem is várható más, hiszen nem kockáztatják a karrierjüket, ráadásul a törvények is erre kötelezik őket.

Akik illegálisan próbálják átlépni a magyar határt, azokra szeptember 15. óta a módosított büntető szabályok alapján vár ítélet. A határzár tiltott átlépése már akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény lett, és új tényállásként pedig belevették a Btk.-ba a határzár megrongálását és a határzár építésének akadályozását is.

Futószalagon

„Ez is egy feladat, hát megcsinálják” – mondta a hvg.hu-nak a szegedi bíróságot jól ismerő forrásuk. Szerinte ez a hozzáállás érthető, általánosságban is “olyan mértékben mozgatja a szervilizmus a teljes magyar bírósági rendszert”, hogy ebben a kérdésben sem lehetne másképp. Szerinte biztosan vannak olyan szegedi bírók, akiknek ez az egész nem tetszik, de ha ezt szóvá tennék a felettesüknek, azt kockáztatnák, hogy soha nem lépnek előre.

Az ítélethozás pedig pofonegyszerű: „Honnan érkezett a menekült? Szerbiából. Az biztonságos országnak számít? Igen. Beadta a kérelmet vagy sem? – lehet futószalagon darálni az ügyeket” – mondta a forrás.

Egy szintén névtelenséget kérő büntetőbíró szerint szegedi kollégái nem mondhatnak nemet az ügyekre, mert akkor politikai síkra terelné a kérdést, ami azonnal fegyelmi eljárással jár.

A kamarától nem várható tiltakozás

Egy büntetőügyekkel is foglalkozó ügyvéd egyetértett azzal, hogy a bíróknak valójában nincs választási lehetőségük ebben a kérdésben, de az ügyvédek tiltakozhatnak. Ahogyan meg is teszik.

Az Ügyvédek a jogállamért Facebook-közösséghez több mint 150 ügyvéd csatlakozott és írta alá a „törvénytelen

ség törvénybe foglalása ellen” tiltakozó levelet. „Azok a jogi eszközök, amelyeket most a kormány a megoldására szán, nem fognak segíteni. A magyar igazságszolgáltatás nem menekültügyi szervezet, és nincs felkészülve ennyi idő alatt, ennyi ember ügyének valóban törvényes és igazságos elbírálására, mert az objektíve nem is lehetséges” – olvasható közösségi oldalukon.

Az ügyvédi kamara azonban nem hallatja a hangját. Hivatalos közlemény ebben a kérdésben nincs, ehelyett így szakmai továbbképzési lehetőséget kínáltak a kamarai tagoknak, hiszen ez egy speciális jogterületet, nemcsak a büntetőjoghoz kell érteni, de az uniós szabályokat és a nemzetközi jogot sem árt ismerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik