Közélet

Bencsik András mert nagyot álmodni, európai Békemenetet akar

Véleménycikket közöl saját lapjában, csak a legfontosabb mondatokat ragadjuk ki, akinek füle van, hallja meg, akinek szíve, érezze, akinek kedve, csinálja.

Az európai történelem egyik legnagyobb vívmánya a nemek közötti egyenjogúság. A huszadik századra a jogok terén megszűnt a különbség férfi és nő között. A huszonegyedik századra a liberális jogrendbe sikerült beilleszteni az azonos neműek együttélésének szabályait is, sőt Svédországban a felvilágosodás terén odáig jutottak, hogy a nemileg bizonytalanok jogát is tiszteletben tartják.

És:

Igen, Európa valóban identitásválságot él át, de e válságból a kivezető út nem az elzárkózáson, hanem az önfelismerésen át vezet. Magyarország az elmúlt pár évben nem csupán behozta évszázados lemaradását, de jól látható lépéselőnyre is szert tett. Ezért okkal feltételezhető, hogy amint három és fél éve az első Békemenetben először nyert kifejeződést a megszenvedett és megszerzett önazonosság fölött érzett öröm és büszkeség lendülete, amely megdöbbentette a liberális Nyugatot, most már egy tágabb körben lehet erre az élményre szükség. Egy nagy, egyszerre meghirdetett menet víziója merül föl, amely Budapesten, Párizsban, Berlinben, Varsóban, Rómában, Londonban, Pozsonyban, Bécsben és másutt vonul majd az utcára Európáért: March for Europe! Megyünk Európáért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik