A következő élő közvetítés része Nem vinnének, hoznának menekülteket

A kormányszóvivő elismerte: a magyar hatóságok sem ellenőrzik a menekülteket

A horvát rendőröknek regisztrálniuk kellene a menekülteket, hiszen náluk lépnek be elsőként az EU területére, de azt nem tudni, eddig hány fő esetében tették ezt meg a hozzájuk érkező tízezrek közül. Egy idő után már ellenőrzés nélkül szállították a magyar határhoz a tömeget, az emberek legtöbbje egyből ment is a különvonatokkal és buszokkal Hegyeshalomra.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta az RTL Klubnak elmondta: mivel Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, a magyar hatóságoknak minden egyes embert ellenőrizniük kellene, függetlenül attól, hogy megteszik-e ezt előttük a horvátok vagy sem. A magyar rendőrség tehát nem tartja be a schengeni szabályokat – tette hozzá.

A bevándorlási hivatalnál azt közölték: aki menedékkérelemmel fordul hozzájuk, azt regisztrálják. Kovács Zoltán kormányszóvivő viszont elismerte: a magyar hatóságok nem ellenőriznek mindenkit, akit Hegyeshalomra visznek, azért nem, mert nem hajlandóak együttműködni, erőszakkal viszont senkit nem lehet erre kényszeríteni.

A menekültek így ellenőrzés nélkül jutnak át Ausztriába, ahol szintén nem tudják ellenőrizni őket – derült ki a riportból.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik