Közélet

Strasbourgig vihetik a kiutasított afgán menekült ügyét

A strasbourgi emberi jogi bíróságra, a magyar kormánytól független fórumra kerülhet egy, a határzár megsértésével megvádolt afgán férfi ügye – írja az Index. Kovács Tamás szegedi ügyvéd, aki egyébként a Párbeszéd Magyarországért párt szegedi szervezetének tagja, a portálnak elmondta: úgy tudja, ügyfele az első, aki fellebbezett az őt Magyarországról kiutasító első fokú ítélet ellen és megállapodtak abban, hogy ha veszít, Strasbourgba viszi az ügyét.

A Szegedi Járásbíróság ettől a héttől kezdve gyorsított eljárásban tárgyalja a határsértők ügyét, az ítéletek gyakorlatilag egy kaptafára születnek. Az érintettek nem fellebbeznek, mert abban bíznak, hogy másik útvonalon tovább mehetnek. Az ügyvéd azt mondta: a büntető törvénykönyv ezen a héten hatályba lépett módosítása nemzetközi egyezménybe ütközik, de csak úgy lehet hatékonyan fellépni ellene, ha Strasbourgig viszik az ügyet. Az afgán férfinak idegenrendészeti őrizetben kell kivárnia a folyamatot, de azzal győzték meg, hogy ezzel a többi menekültnek segíthet.

Kovács szerint a fő jogi probléma, hogy a tiltott határátlépés büntetőjogi tényállás lett, a genfi egyezmény szerint viszont nem büntethető az, aki olyan területről érkezik, ahol nincs biztonságban. A magyar kormány Szerbiát júliusban biztonságos országnak minősítette, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága viszont nem tekinti annak. Az afgán férfinak Magyarországra érkezése előtt menedékjogot kérni sem volt lehetősége, mert a hatóságok vonatról vonatra pakolták és a szerb menekültügyi rendszer nem működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik