Közélet

Folyamatosan érkeznek menekültek a horvát-magyar határra

A szerb-horvát határon lévő Tovarniknál ezrek várnak a továbbutazásra. Nézze meg fotóinkat a helyszínről.

Garanciát vár az Európai Uniótól a horvát államfő arra, hogy segítenek megoldani a Horvátországban kialakult menekültproblémát. Kolinda Grabar-Kitarovic azt mondta: meg kell állítani a menekültáradatot és választ kell kapni az EU-tól arra, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba érkeznek és azokkal, akik már elmentek onnan.

Grabar-Kitarovic péntek este a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlennek tartja a katonaság bevonását. Szerda reggeltől szombat délelőttig több mint húszezren érkeztek Horvátországba, szombat reggelig mintegy ötezren hagyták el az országot Magyarország és Szlovénia felé.

A menekülteket a szerb-horvát határ menti Tovarnikból buszokkal és vonatokkal viszik el a horvát hatóságok, az MTI tudósítása szerint a magyar határra, Gyékényesre és Letenyére. A letenyei határátkelőnél kora délután nagyjából húsz magyar busz várakozott. A határon az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást.

Tovarnikból – ahol becslések szerint akár ötezren is lehetnek – a 24.hu tudósítója küldött fényképeket. Az egyik ott szolgáló rendőr arról beszélt kollégánknak, hogy vasárnapig a negyvenezret is elérheti a Szerbia felől érkezők száma.

Galéria
24.hu / Kaufmann Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik