Közélet

Nemzetközi konzultációkat tartanak a paksi bővítésről

Jövő héten nemzetközi konzultációk kezdődnek a Paks II. beruházás környezeti hatásairól, amelyre harminc országot hívtak meg – mondta Aszódi Attila kormánybiztos az M1-nek. Tizenegy ország jelezte, hogy szeretne részt venni a folyamatban.

A nemzetközi konzultációk egyik célja, hogy a magyar engedélyező hatóság meggyőződjön arról, hogy a környezeti hatástanulmányból nem maradt-e ki olyan nézőpont, amit figyelembe kellene venni az értékelés során. Hétfőn a horvátországi Eszékben kezdik a konzultációt, szerdán Bécsben folytatják, utána Romániába, Szlovéniába, Ukrajnába és Németországba mennek. Szakmai konzultációk, lakossági fórumok, közmeghallgatások is lesznek.

Aszódi azt mondta: szakmai vitára számítanak, de ha valaki az energiapolitika felé terelné a beszélgetést, arról is készek tárgyalni. A kormánybiztos szerint a magyar álláspont az, hogy a megújuló energiaforrásokat és az atomenergiát a jövőben együtt kell alkalmazni, így lehet teljesíteni az ország és az EU klímavédelmi célkitűzéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik