Közélet

Lezsidózták, megverték a korrupciókutató professzort

A korrupciókutató napok óta hasztalan ment egy igazolásért. Már két órával zárás előtt sem kapott sorszámot. Amikor harmadszor mondták neki, hogy nem tudják fogadni, elkérte a nyitva tartásról szóló tájékoztatót. Azon az szerepelt, még egy órán át kérhet sorszámot. Megpróbálta, de a biztonsági őr megfenyegette. Minősíthetetlen stílusára a professzor olyan szavakat idézett fel, mint „takarodj”, „rohadék”, „agyonverlek”, „zsidó”. Tántoríthatatlan volt, kivezették. Az utcán folytatódott a szóváltás. A biztonsági őr kétszer megütötte ököllel a professzort.

Az esetnek szemtanúja volt Jávor István élettársa és a kormányablak diszpécsere, aki az atv.hu-nak azt mondta, ő próbálta megfékezni “lobbanékony” kollégáját, de az utcára nem ment utána. Szerinte a szociológus előzőleg ordibált, rugdosta az ajtóüveget. Olyat sem hallott, hogy bárki zsidózott volna. Az ipari kamera felvételének megtekintését ajánlotta állításai ellenőrzésére. Ezt az okmányiroda osztályvezetője megteszi. Ő aznap szabadságon volt.  Beosztottai az inzultusról elfelejtették tájékoztatni. Utánanéz a történteknek, bár kivizsgálást csak írásbeli panasz benyújtása után tud elrendelni. Jónás Richárd szerint azért állhat le idő előtt a sorszámkiadás, mert kikalkulálható, hány ügyfelet tudnak még fogadni.

A közeli üzletek tulajdonosai is hallották a hangoskodást, de nem mentek ki az utcára, nem látták a biztonsági ember ökölcsapásait. Egyikük arra tisztán emlékszik, hogy az áldozat azt kiabálta: „felháborító, hogy ilyenért megverik az embert”. A korrupciókutató nem tett feljelentést a rendőrségen. Szerinte a kormánnyal, önkormányzattal szerződéses viszonyban álló cég alkalmazottja csak egy szóbeli megrovást kapna. A biztonsági őr a józsefvárosi kerületőrséghez tartozik. Amikor nem az önkormányzatnál teljesít szolgálatot, másodállásban segít be a Kormányablakkal szerződésben álló Bizalom Zrt.-nél – írja az atv.hu.

Jávor István nemzetközileg elismert korrupciókutató, akit – mint korábban megírtuk – a NAV feljelentett, 3 millió forintot követelt tőle becsületsértésért. Az ELTE professzorát az adóhatóság egyebek között azzal vádolta, hogy a NAV korrupt gyakorlatával kapcsolatos állításai bizonyíthatatlanok, azok hangoztatásával egyetemi oktatóként káros befolyást gyakorol „a legfogékonyabb korban lévő diákokra.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik