Közélet

Lapáton a közmédia védett munkavállalói

monoszkóp (Array)
monoszkóp (Array)
Újabb elbocsátások kezdődtek az állami médiában.

Ezúttal nem a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), hanem a Duna Médiaszolgáltató Zrt. küldi el kisebb csoportokban embereit. A Népszabadság információi szerint az elbocsátás nem érint 25 főt, így nem kell csoportos létszámleépítésként bejelenteni. Ugyanakkor a lap úgy tudja, több olyan embernek is felmondtak, akit a munka törvénykönyve alapján nem lehetne elküldeni, védett korban, nyugdíj előtt áll, vagy három évnél kisebb gyermeket nevel. Ők jó eséllyel mehetnek munkaügyi bíróságra.

A Duna Médiaszolgáltató július 1-jén állt fel, miután a parlamenti döntés alapján összevonták az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és MTI Zrt.-t.  Már akkor számítani lehetett arra, hogy a vezetői körben nem lesznek nagy változások. Az összevonás ellenére a korábbi káderek többsége meg is maradt. Dobos Menyhért lett a Duna vezérigazgatója, Medveczky Balázs korábbi MTV-s vezérigazgató lett a tévés, Gazsó L. Ferenc, a hírügynökség korábbi vezetője az MTI vezetője. Csak Jónás István, a Magyar Rádió korábbi vezérigazgatója került ki a rendszerből. Ő a korábbi műsorstruktúra megtartásáért konfliktusokat vállalt az MTVA vezetésével.

A Duna Médiaszolgáltató a Népszabadságnak azt válaszolta, hogy ebben a hónapban tíz embert bocsátott el, amit az összevonás utáni racionalizációval indokolt. A tíz ember elküldése éves szinten 96 milliós megtakarítást jelent. Az összegben benne van a végkielégítésük is. Közben ugyanakkor felháborodást okozott, hogy hamarosan visszarendelik mindkét hírügynökségi tudósítót, Kárpáti Jánost és Konsiczky Zoltán Gábort Brüsszelből. Egyikük helyére olyan embert tanítanak be, aki még nem dolgozott hírügynökségnél. Az MTVA üzemi tanácsa és szakszervezete arra kérte Vaszily Miklós vezérigazgatót, fontolja meg a döntést. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre az MTVA sajtóirodája azt közölte: személyi döntéseket belső ügyként kezelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik