Közélet

Szijjártó: „Barátom, tudsz jobbat?”

A külgazdasági és a külügyminiszter szerint az átmenetinek szánt határzár évekig állhat.

Szijjártó Péter a Figyelőben ismét keményen fogalmaz az osztrák és román politikai nyilatkozatokról, de kap a volt amerikai nagykövet és a CNN is. A legfrissebb szerb reakciókra természetesen még nem tud reagálni, az interjúban még arról beszél, hogy semmilyen feszültség nincs a két ország között. Általános érvénnyel ugyanakkor jelzi, hogy miközben Magyarország próbál megfelelni a schengeni szabályoknak, sokan kifogásolják módszereit. Amikor felvetik neki, hogy tényleg a kerítés-e a legjobb megoldás, visszakérdez.

Barátom, tudsz jobbat?

Erre nem kap választ, pedig a tárcavezető szerint rendkívüli a helyzet. Sok tízmillió ember dönthet úgy, hogy elindul Európa felé. Ha nem tennénk semmit, akár 500 ezer ember is megjelenhetne év végéig a határainkon.

Naivitás azt feltételezni, hogy a népvándorlás néhány nap alatt lezajlik.

Szerinte mindaz, ami Európában és körülötte zajlik, más érdekeket szolgál, Magyarország ellen pedig olyan tendenciózus médiakampány folyik, amely mögött „valakik biztos állnak”.
A külügyminiszter elismeri, a bevándorlók közül sokan valóban háború sújtotta országból jönnek.

Ám ha valaki elmenekül otthonról és megérkezik Görögországba, ahol nincs veszélyben az élete, de továbbmegy, és ugyanígy Macedóniából és Szerbiából is, akkor miért teszi ezt?

Szijjártó szerint erre csak gazdasági magyarázatot lehet adni. A menekültügy mellett a Figyelő szóba hozta az elbukott indiai autógyártó beruházást. Szijjártó elárulta, még mindig kapcsolatban állnak a Tata céggel, van még remény, és ebben a munkában hasznosnak bizonyul Kóka János volt SZDSZ-elnök, egykori gazdasági miniszter tapasztalata is.

Az általa elfogultsággal vádolt CNN-nek Szijjártó Péter közben arról beszélt, hogy hazánk nem falakat, „csak egy kerítést emelt”. A külügyminiszter azt is mondta, hogy a menekülttáborokban segítséget kapnának az emberek, de nem akarnak oda menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik