Közélet
Brüsszel, 2015. június 25.
Orbán Viktor miniszterelnök a csoportkép elkészítésének helyére érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Orbán miatt visszaadná, a magyarok miatt megtartaná kitüntetéseit

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 16. 15:49

Bill Lomax nagyot csalódott a magyar kormányban.

Magyar állami kitüntetései visszaadását fontolgatta Bill Lomax a magyar kormány menekültpolitikája miatt. A Népszabadság birtokába jutott a levél, amit a brit történész Magyarország londoni nagykövetének írt. A lapnak a számtalan magyar történelmi témájú tanulmány, könyv szerzője megerősítette, ő írt Szabadhegyi Péternek.
Levelében a nottinghami egyetem nyugalmazott oktatója emlékeztetett rá, hogy ’56-ban a világ tárt karokkal várta a magyar menekülteket, és még a Kádár-rendszer hivatalnokai is próbáltak segíteni honfitársaikon, ha nem értettek egyet feletteseik utasításaival. Ezért a nagykövetet arra kérte, vizsgálja meg lelkiismeretét, cselekedjen úgy, ahogy azt „jobb természete” sugallja.

Nem a magyarokkal van baja

Bill Lomax 1991-ben a Nagy Imre-emlékplakettet, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg, de most elgondolkodott azon, hogy ezeket visszaadja a magyar hatóságok menekültekkel szembeni  „teljességgel embertelen, számomra hihetetlen cselekedetei és viselkedése” miatt. Azért vonakodik ezt megtenni, mert szerinte a kitüntetések a magyar nép iránta mutatott hálájának és tiszteletének jelei. Levele végén ugyanakkor megjegyzi: a magyar hatóságok viselkedése világszerte károkat okoz az ország megítélésének.

Annak nagyon örülök, hogy ilyen sok magyar segített a menekülteknek.

Lomax a lapnak telefonon azt mondta, 1999-től kevesebbet foglalkozott Magyarországgal, Vietnamot kezdte tanulmányozni, össze is hasonlította a két ország politikai rendszerének fejlődését. Jelenleg bizonyos szinten több szimpátiát érez az (egypártrendszerben működő, autokratikus – a szerk.) vietnami, mint a magyar kormány iránt. Vietnam politikai rendszere fejlődik, a magyar kormány az 1930-as évek politikai világa felé indult vissza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.