Közélet
Image: 73483998, Orb·n Viktor miniszterelnˆk a hamarosan forgalomba ·llÛ ˙j Mercedes-Benz Citaro autÛbuszok ¸nnepÈlyes ·tad·s·n az egyik j·rm˚ben Budapesten, a Hısˆk terÈn, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Orbán bérplafonja a múlté, egekbe szökhet az állami cégvezetők fizetése

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 09. 16. 08:06

Jönnek a sztárgázsik, noha korában a Fidesz nagy ellensége volt a „pofátlan kifizetéseknek" a közszférában.

A kormány megszívlelte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének felvetését. Emeli az állami tulajdonban lévő cégek vezetőinek a fizetését – írja a VS.hu. Domokos László korábbi érve szerint ezen vállalatok, közműcégek szolgáltatásai sok millió ember életét érintik, ha jó minőséget várunk el, akkor a béreket is ahhoz kell igazítani. A kormány ennek szellemében három kategóriát állapított meg az alapbérekre, hozzátéve, hogy az eddigi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapba.

Havi 5 milliót kaphatnak a pénzügyi szektorba tartozó cégek menedzserei. 4 milliót vihetnek haza az energiacégek, kiemelt stratégiai jelentőségű vállalatok irányítói és havi 3 milliót kereshetnek a többi állami cég vezetői. Ez csak az alap. Erre jöhet még az átlagos 20 százalékos prémium (kivéve, ha veszteséges a cég), de egyedi kormánydöntés alapján a prémium is lehet nagyobb.

A VS.hu szerint a november 15-ei határidő alapján már karácsonyra több pénzt vihetnek haza az érintett menedzserek. Mivel a döntés több száz főt érint, a forrásigénye több milliárd forint lehet, amit ezek után mérnek csak fel a miniszterek a hozzájuk tartozó vállalatok alapján. A pontos összeg függ a cég bevételétől és a foglalkoztatottak számától.

19. intézkedés: havi bruttó 2 millió forint fizetési plafon bevezetése az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a Nemzeti Bankot is. […] Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is. (Orbán Viktor az Országgyűlésben, 2010. 06.08.)

Orbán Viktor és pártja nagy ellensége volt a „pofátlan kifizetéseknek” a közszférában. Bár történtek is lépések ezek lefaragására, az ígéretek annak ellenére ígéretek maradtak, hogy a miniszterelnök 2010 nyarán bejelentette a kétmilliós bérplafont. Már néhány hónap múlva kiderült, hogy az állami cégek igazgatói, vezérigazgatói közül ennél sokan sokkal többet kerestek. Kétmilliónál ugyan senkinek sem volt nagyobb kezdetben a havi bruttó bére, de akár 80 százalék prémiumot is kaptak, amivel már bőven kétmillió forint felett volt a jövedelmük.

Az régóta megoldatlan gond, hogy az állami vállalatoknál nem keresnek olyan jól, mint a versenyszférában. Az állami cégeknél az alapbér alacsonyabb, a prémium magasabb. Éppen a bérplafon miatt. Korábban többen jelezték, hogy ez aggályos, mert nem igazán átlátható a prémiumfizetési rendszer, nem tudni, egy vezető pontosan milyen feltételek teljesülése esetén kap jutalmat, prémiumot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.