Közélet
Fodor Gábor (Fodor Gábor)

Mit keresnek a katonák a határon?

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 09. 16. 12:26

A Magyar Liberális Párt nem érti, milyen felhatalmazás alapján, milyen feladatot látnak el a katonák a szerb-magyar határon.

Fodor Gábor írásbeli kérdést tesz fel a honvédelmi miniszternek, milyen jogszabály alapján, mit csinálnak a katonák a határnál. A Törvényalkotási Bizottság – melynek ő is tagja – csak szerdán tárgyal az előterjesztésről, amely a katonák lehetséges határvédelmi feladatairól szól. Erről a törvényhozás csak jövő héten szavazhat, ám a katonák már napok óta ott vannak a határnál.

A fotókon jól látszik, hogy nemcsak kerítést építenek, hanem védelmi, járőrözési feladatokat is ellátnak, noha ez most a rendőrség feladata.

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a határvédelmet a rendőrség látja, el, ezért érdekes, hogy ha a katonák is védik a határt, akkor milyen jogszabály alapján kapták erre az utasítást, ha viszont nem a határt védik, hanem csak sétálnak, akkor erre a szabadidős tevékenységre miért kellett ekkora haderőt, ennyi eszközt a határra csoportosítani.

A Liberálisok bíznak abban, hogy az új honvédelmi miniszter nem lépte túl hatáskörét, nem adott olyan feladatot a honvédségnek, amire nincs jogköre. A Magyar Liberális Párt Simicskó Istvántól várja a helyzet tisztázását. Előzőleg Tordai Csaba alkotmányjogász a Népszabadságnak azt mondta, nemcsak a katonák bevetése, hanem a honvédségi törvény tervezett módosítása is sérti az Alaptörvényt.

Katonaság bevetésére a határokon belül különleges jogrend idején – külföldi támadás, puccs, fegyveres zavargások esetén – van mód. A válsághelyzet nem az – mondta. Közben a honvédség elit egysége mellett a csúcseszközök közé tartozó Humwee terepjárók is feltűntek a szerb-magyar határon. A Bercsényi Zászlóalj kommandósai korábban Afganisztánban szolgáltak. Páncélozott harckocsijaik „látványelemként” funkcionálnak, céljuk az  elrettentés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.