Közélet

Szijjártó Péter: Ponta hazudott

“Nettó hazugság” az, amit Victor Ponta román kormányfő állít a migránskérdés magyarországi kezeléséről, és méltatlan egy 21. századi politikai vezetőhöz – hangsúlyozta kedden a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter Victor Ponta arra a kijelentésére reagált, miszerint “Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket”. Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan a romániai belpolitikai válság és Victor Ponta pozíciójának megrendülése lehet az egyik oka annak, hogy a román kormányfő “ilyen szélsőséges, hazug kijelentésre” ragadtatta el magát.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határozottan visszautasítja az elhangzottakat, és egyúttal felszólítja a román miniszterelnököt, fejezze be a Magyarországról szóló hazugságait.

Vulin is rosszul tájékoztatott?

Szijjártó Péter nyilatkozatában kitért arra is, hogy Aleksandar Vulin szerb foglalkoztatási miniszter állításával ellentétben Magyarország folyamatosan tájékoztatja Szerbiát arról, mi történik a szerb-magyar határon. A külügyminiszter hangsúlyozta: Ivica Dacicot, a szerb diplomácia vezetőjét szeptember 5-én Luxemburgban, az uniós külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásának alkalmával tájékoztatta arról az új jogszabályi és fizikai környezetről, amely kedden végül hatályba lépett Magyarországon és a magyar-szerb határon.

Szijjártó az európai ügyekért felelős francia államtitkár szavaira is reagált. Harlem Désir vasárnap a TV5 Monde tévécsatornának és a Radio France Internationale-nak adott interjújában elítélte Magyarországot, amiért a kerítés megépítésével tartóztatja fel a migránsokat. Désir szerint Magyarország “ezekkel a szögesdrótokkal egyértelműen kivonja magát az Európai Unió értékeiből, amelyek nem abból állnak, hogy drótkerítéseket építsünk”, és biztosan abból sem, hogy ki-ki saját nemzetpolitikáját kövesse.     Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország “a közös európai stratégia mellett tör lándzsát akkor, amikor a népvándorlási kihívások kezeléséről van szó”, továbbá Magyarország világos javaslata szerint elsőként a határokat kell megvédeni és minden más kérdés azután következik. Mint hangsúlyozta, Magyarország a schengeni kódexnek megfelelően fogja megvédeni az Európai Unió külső határát. Szijjártó Péter egyúttal megjegyezte, “meglehetősen furcsa bírálatot hallgatni attól az államtitkártól, akinek az országa kerítést épített Calais-nál”.

Hitlert emlegetni méltatlan támadás

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője, Gianni Pitellának hétfőn Röszkén kijelentette: ”a szögesdrótot látva úgy érezte magát, mintha visszatért volna Hitler idejébe”. Szijjártó Péter Magyarországgal szemben igazságtalannak nevezte Pitella megnyilvánulását, amely szerinte “túlmegy a jó ízlés minden határán”.

 

A magyar tárcavezető arra kérte az európai szocialistákat, hogy fejezzék be a Magyarországot lejárató hazugságkampányt, és ne tegyenek olyan méltatlan kijelentéseket, amelyek “emberek millióiban, tízmillióiban keltenek borzasztó fájdalmakat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik