Közélet

Levelekkel bombázzák Orbánt a menekültügyi törvények visszavonásáért

Levélküldő kampányt indított több civilszervezet, amellyel azt akarják elérni, hogy Magyarország a menekültekkel szemben igazságosabb és emberségesebb bánásmódot alkalmazzon. A csatlakozóktól azt kérik: írjanak levelet Orbán Viktornak, melyben követelik, hogy a döntéshozók a nemzetközi és az uniós szabályozásnak megfelelő törvényeket alkossanak, a rászorulóknak az emberi mivoltukat és méltóságukat tiszteletben tartó, biztonságos menedéket nyújtsanak.

A kezdeményezéshez a Társaság a Szabadságjogokért, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, az Artemisszió Alapítvány, a Migration Aid, a Migráns Szolidaritás Csoport és a Magyar Helsinki Bizottság csatlakozott.

Felhívásukban azt is kérik Európa polgáraitól, hogy követeljék a magyar kormánytól az új menekültügyi törvények visszavonását, melynek értelmében a menedékkérőket azonnal visszatoloncolják Szerbiába, avagy a határ átlépéséért börtönnel büntetik. A kezdeményezők arra figyelmeztetnek, hogy Szerbiában nincs biztonságos menekültügyi rendszer és úgy látják: a magyar kormány egyetlen célja, hogy kibújjon humanitárius kötelezettségei alól.

„Egyik tagállam sem engedheti meg magának, hogy közellenségként tekintsen a menekültekre, és ilyen elnyomó intézkedéseket hozzon” – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik