Közélet

AP: a rendőrség töröltette egy röszkei tudósító felvételeit

Az Associated Press hírügynökség beszámolója szerint a magyar rendőrség csütörtök este töröltette egyik, Röszkén dolgozó munkatársuk felvételét, amelyen egy rendőrkutya ront neki egy menekültnek. A hírügynökség tiltakozik a rendőrség eljárása miatt. Az AP munkatársa, Luca Muzi csütörtök este a menekültek éjjeli határátlépését dokumentálta, amikor egy rendőr a mezőn átsétáló menekültekre engedte kutyáját.

“Kérem, kérem, menekült vagyok” – könyörgött a földön – a rendőrkutya alatt – egy menekült, mikor pedig a rendőrök észrevették, hogy a cselekményről felvétel készült, magukhoz hívták Muzzit. A tudósító igazolta magát a rendőröknek, majd amikor megpróbált továbbmenni, az egyenruhások megakadályozták ezt, ahogyan azt is, hogy főszerkesztőjét, illetve két másik, a helyszínen tartózkodó kollégáját felhívja. Muzzi állítása szerint a rendőrök egy sötétetbb területre vezették, ahol a felvétel bemutatása után arra kérték: törölje az azt megelőző két nap összes nyersanyagát. Muzzi rendőrök és rendőrkutyák gyűrűjében megfélemlítve érezte magát, így törölte a felvételeket. Az újságíró szerint okmányait csak ezután kapta vissza.

Az AP hírügynökség Kovács Zoltán kormányszóvivőnek küldött levelében elfogadhatatlannak nevezi a magyar rendőrök fellépését. Kovács Zoltán kikérte a rendőrség véleményét az esettel kapcsolatban, a hírügynökségnek küldött válasza szerint a valóban ellenőrizték Muzzi felvételeit, azonban az említett kutyás esetet nem találták meg, így nem is volt mit töröltetni. Ráadásul a rendőrkutyákat végig pórázon tartották. A kormányszóvivő szerint “a kutyák ugathatnak”, ugyanis éppen arra vannak kiképezve, hogy hangjukkal is riasztó hatást keltsenek, az állatok nem támadtak meg senkit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik