Közélet

A kormány átveri a menedékkérőket

A Párbeszéd Magyarországért azt állítja, bizonyítéka is van erre.

Szabó Tímea, a párt társelnöke a röszkei regisztrációs ponton készített fényképpel tudja bizonyítani, hogy a menekültek tüntetése azért tört ki, mert a kormány átverte őket.

Az új menekült-törvényt kihasználva a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) ügyintézői olyan, magyar nyelvű papírokat íratnak alá a menedékkérőkkel, ami szerint illegális határátlépést követtek el, emiatt pedig nem jogosultak a kérelmük érdemi elbírálására.

A PM Facebook-oldalán is közzétett dokumentumon azonban egyértelműen látszik, hogy a kérelmező a mai napon, a röszkei tranzitzónában lépett be az országba, ami teljesen legális. Korábban Lázár János is egyértelművé tette, hogy aki a hivatalos határátkelőhelyen lép be az országba, nem követ el törvénysértést – emlékeztet a párt.

A Fidesz-kormány már a menedékkérelem befogadhatósági vizsgálatánál megszegi a saját törvényét is, ami egyébként ütközik a Magyarországon is hatályos nemzetközi egyezményekkel. Az Orbán-kormány egyszerűen átveri a menedékkérőket.

A Párbeszéd Magyarországért azonnali választ vár a kormánytól a nyilvánvaló törvénysértés ügyében, és írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, „ki a felelőse az államilag szervezett, aljas átverésnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik