Közélet

Új útvonalat találtak a menekültek Ausztriába, tizenhatezren lehetnek ma úton

Az M1 szerint egy nappal a szeptember 15-i szabályszigorítás előtt akár 16 ezren is átléphetik ma a magyar-osztrák határt. A Hegyeshalomról bejelentkező tudósító szerint kora reggel már nagyjából kétezren lehettek útban a határ felé, a nap folyamán pedig érkezhetnek a vonatok a magyar oldalra.

A Keletinél legalább 600-an indultak útnak az első reggeli vonatokkal. De nem csak Hegyeshalomnál hagyhatják el az országot, Szentgotthárdon keresztül is egyre többen próbálnak átjutni Ausztriába Magyarország felől, ott is van köztévés bejelentkező, szerinte meglepték az osztrák hatóságokat az innen érkező menekültek.

Európa igyekszik kevésbé vonzóvá tenni a bevándorlást

Az elmúlt időszakban egyre több európai országban születnek olyan törvények és módosítások, amelyek megpróbálják kevésbé vonzóvá tenni a bevándorlást – mondta Gálik Zoltán külpolitikai szakértő, egyetemi docens az M1-en.

Hozzátette, “egészen elképesztő módon” változnak például azok az összegek, amelyeket a menekültstátusért folyamodók kapnak ellátásként az uniós országokban. Dánia bizonyos esetekben felére csökkentette ezt, de ugyanez a tendencia megfigyelhető Németországban is. Ezenkívül a munkaerőpiachoz való hozzáférés lehetőségét is szabályozni igyekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik