Közélet

Súlyosabb lehet a menekülthelyzet: a Migration Aid segítséget kér

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 14. 09:25

A civilszervezet szerint a német határrendészeti ellenőrzés bevezetése miatt jelentős erőforrás-bővítésre lesz szükség, és üresen álló laktanyákat, iskolákat és óvodákat is meg kellene nyitni a menedékkérők előtt.
Korábban a témában:

A Migration Aid a Facebookon tette közzé kérését magánszemélyekhez, önkéntesekhez, adományozókhoz, támogatóikhoz – és a rendkívüli helyzetre való tekintettel a politikai döntéshozókhoz.

Laktanyákat kellene megnyitni

Támogatóiktól kérik, hogy az utakon gyalogoló menedékkérőket a már korábban is tapasztalható empátiával kezelve, továbbra is legyenek szívesek ellátni étellel-itallal, illetve a pihenési és tisztálkodási-higiénés lehetőségeiket megoldani.

Jelzik továbbá, hogy Magyarországon várhatóan feltorlódnak menedékkérők, ezért számukra ideiglenes befogadó állomásokként szükséges lenne megnyitni az üresen álló laktanyákat, iskolákat és óvodákat

A Magyarországon élő, arab, pastu, fárszi, urdu nyelven beszélőket arra kérik, hogy jelentkezzenek az önkénteseknél és a hatóságoknál, hogy segítsék a kommunikációt.

Az ismert helyeken fokozottan várják továbbá az önkéntes segítők jelentkezését a helyszín koordinátoránál.

Nemzetközi szakmai párbeszédet sürgetnek

A szervezet emellett megjegyezte, hogy a középtávú megoldás érdekében nyitottak minden állami intézmény megkeresése felé, amelyre a Budapest Fővárossal folytatott eddigi együttműködésük kiváló példát szolgál.

Sürgetik egy magyarországi, szakmai válságstáb felállítását, amely elsősorban a lakosság és az esetlegesen Magyarországon rekedők humanitárius érdekeit szem előtt tartva kezeli a kialakult helyzetet.

Ugyancsak sürgősen szükségesnek tartják, hogy a legmagasabb szinten induljon szakmai alapokon nemzetközi párbeszéd. Úgy vélik ugyanis, hogy a jelen helyzet megoldása nem egyetlen ország vagy nemzetközi szervezet kezében van, hanem csak világszintű együttműködéssel oldható meg.

Thomas de Maizière, német külügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy Németország az osztrák-német határon, délután 17:00 órától határrendészeti ellenőrzést vezet be, vagyis Németország ideiglenes hatállyal, de felfüggesztette a schengeni szabályokat. Az intézkedés következtében megállt a vasúti közlekedés a két ország között, és Németország az osztrák-német határon vizsgálni fogja, hogy jogosult-e a belépő menedékkérelemre. Azóta a vonatközlekedés javarészt újraindult a két ország között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.