Közélet

Rogán: Orbán Viktornak igaza van

A Fidesz-frakcióvezető arra kért mindenkit, hogy a következő napokban álljanak ki a magyar hatóságok mellett.

A miniszterelnök által megszabott legfontosabb feladat, hogy elsőként az ország és Európa határait kell megvédeni – mondta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfői sajtótájékoztatóján. A hétvégi események szerinte bebizonyították, hogy „Orbán Viktornak igaza van”. Azt mondta: a „migrációs válság” kezelése csak akkor lehetséges, ha Európa képes eldönteni, kit akar és kit nem tud befogadni. Erről azonban a döntést Európa területén kívül kell meghozni – tette hozzá.

Rogán azt is mondta: „sajnálja” Gyurcsány Ferencet és más, „Brüsszel megbukott politikáját hirdető” politikusokat, akiknek „elfelejtettek szólni, hogy a helyzet megváltozott”. A vasárnapi berlini döntés a határok lezárásáról szerinte arra mutat rá, hogy ha Európa nem képes a külső határok védelmére, veszélybe kerül a legfontosabb belső szabadságjog, a schengeni egyezmény, és ezzel együtt a magyarok mozgásszabadsága. Már az EU-n belül is egyre több politikus van azon a véleményen, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni, Rogán szerint ennek kimondása lehet az alapja annak, hogy megváltozzon a kontinensre nehezedő óriási „migrációs nyomás”.

A Fidesz-frakcióvezető azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy „tegyék félre a megbukott brüsszeli politikát támogató nyilatkozatokat” és támogassák a határvédelemmel összefüggő, még hátralévő döntéseket jövő héten a parlamentben. Elmondta: meggyőződése, hogy a Dublin 3-as rendelet ebben a formában megbukott, azt szinte csak Magyarország tartja be. A politikus arra kért mindenkit, hogy a következő napokban álljanak ki a magyar hatóságok mellett.

Rogán szerint ebben a helyzetben szükség lenne arra, hogy az osztrák és a magyar hatóságok együtt tudjanak működni. „Mi nem durva szavakat, hanem segítő hozzáállást várnánk Ausztriától” – jelentette ki Rogán, hozzátéve, hogy szerinte az osztrák kancellárnak előbb-utóbb „bocsánatot kell kérnie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik