Közélet

Németország miatt riadóztatták a magyar rendőrséget

Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára.

“A német kormány 2015. szeptember 13-án bejelentett intézkedéseire tekintettel az országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határrendészeti Igazgatóság és Rendészeti Igazgatóság, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára” – derül ki a rendőrségi közleményből.

A berendelt állomány megerősített járőrszolgálatot lát el a határterületen és a számára kijelölt útvonalakon. Az M1 szerint az érintetteknek 2 órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.

Vasárnap este Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben rendkívüli nyilatkozatában jelentette be, hogy a menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.

Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak. Thomas de Maiziere kijelentette, Németország “egyáltalán nem illetékes” az Európai Unióba érkező, “menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik