Közélet

EMIH: Ezt nácizmusnak nevezni sértő

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szerint Európa egészére és a magyar, valamint európai zsidóságra nézve is sértő nácizmusnak nevezni Magyarország küzdelmét a menekültválság kezelésére.

A hitközség ezt a Der Spiegel című német lapban megjelent Werner Faymann osztrák kancellárral készült interjúra reagálva írta a lap szerkesztőségéhez német nyelven eljuttatott levelében, amelynek magyar változatát az MTI-hez is eljuttatták vasárnap.

Az interjúban a kancellár azt mondta, “kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy “teljesen máshova” fognak majd utazni.

Az EMIH levelében azt írta, “gyáva és szándékos károkozó az, aki az ipari méretű tömeggyilkosságot ugyanabban a mondatban képes említeni korunk menekültkrízisének akár egyetlen epizódjával is”.

Szerintük Európa a mai álláspont szerint, a lehetséges humanitárius katasztrófát elkerülő megoldásként 730 napban 160 ezer bevándorló befogadására kíván kötelezettséget vállalni. A helyzet megítélése nem tartozik a magyarországi zsidó közösségek vezetőinek kompetenciakörébe, de – mint írták – a felelősségi körükbe tartozik ennek a folyamatnak és a hetven évvel ezelőtt megtörtént, az európai zsidóság kiirtására tett sajnálatosan sikeres kísérletnek a párhuzamba állítása.

“A holokauszt eseményeinek bagatellizálása közismert toposz” az elmúlt 30 év európai politikájában, és jól ismert a krízishelyzetek súlyának érzékeltetésére a holokauszt kifejezés (“Európa legsötétebb időszakát idéző”) használata, amelyet “veszélyes játéknak” neveztek.

“Mindaddig, amíg Európa nem érti meg, hogy a szavakkal, címkékkel való felelőtlen játszma emberéletek ezreibe kerül és került (…), nincs remény egy élhető Európa megteremtésére sem bevándorlók, sem őshonosak, sem pedig a zsidó közösség számára” – olvasható a szerkesztőségnek küldött levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik