Közélet

Közös felhívást intéztek az európai lapok az unió vezetőihez

Tizennégy európai lap, köztük a Népszabadság közös felhívással fordult az Európai Unió vezetőihez a menekültválság miatt. Ebben emlékeztetnek: a szíriai konfliktus már öt éve tart, egyre több ember vesztette el otthonát, sokan az életüket is. Hiába múlnak a hónapok, Európa túl keveset tesz és azt is túl későn – áll a felhívásban. Az, hogy Európa vonakodik cselekedni a menekültügyi katasztrófa közepette, súlyos politikai válságra világított rá – áll a közleményben.

Szolidaritást a frontállamokkal

A lapok szerint Európának meg kell mutatnia, hogy egységes kontinens, amely a szolidaritás, az egyenlőség és a szabadság elveire épült. Emlékeztetnek: az Európai Unió miniszterei szeptember 14-én találkoznak Brüsszelben, hogy a válság megoldásáról egyeztessenek. Azt kérik, ezt az alkalmat ragadják meg arra, hogy olyan egyértelmű és határozott lépéseket tegyenek, amelyek a humanitárius katasztrófa ellen hatnak és megakadályozzák a további haláleseteket.

Arra szólítják fel a politikai vezetőket, hogy biztosítsák, hogy a menekültek anélkül tudjanak védelmet kérni, hogy az életüket kockáztatva kelljen eljutniuk ide, felszámolva ezzel az embercsempészetet és csökkentve a halálesetek számát. Azt is kérik, hogy legyenek szolidárisak az Európa külső határainál elhelyezkedő országokkal, biztonságos, az emberi méltóságot tiszteletben tartó és összehangolt fogadórendszert építsenek ki, ahol gyorsan és korrekten bírálják el a menedékkérelmeket.

Egy asztalhoz

A felhívást kiadó lapok azt kérik, függesszék fel a dublini egyezményt és támogassák, hogy a menekülteket igazságosabban osszák el a tagállamok közt. Azt is kérik, hogy növeljék a szíriai konfliktusban érintett közel-keleti országoknak küldött pénzügyi és humanitárius segítséget, de Európának a helyi közösségek hosszú távú újjáépítése mellett is el kell köteleznie magát – írják. Azt is kérik az uniós vezetőktől, hogy helyezzenek nagyobb nyomást olyan nemzetközi szereplőkre, mint Irán, Oroszország, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Államok, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy egy asztalhoz ültessék a szíriai konfliktus szereplőit.

A közleményt a német Die Zeit, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, a francia Libération, a brit The Independent és I, a ciprusi és görög Kathimerini, a magyar Népszabadság, a szlovák Denník N, a lengyel Gazeta Wyborcza, a svéd Aftonbladet, a dán Information és a norvég Morgenbladet főszerkesztői jegyzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik