Közélet

Vona Gábor ma már nem szántaná be az RTL Klubot

Tapolcán találkozott nemrég a Jobbik holdudvara – a vendégek többsége a párttal szimpatizáló közéleti szereplő volt, azt viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy név szerint kik vettek részt. Vona Gábor pártelnök az ATV.hu-nak adott interjúban azt mondta: eleve zártkörűnek szánták a rendezvényt, megígérték a résztvevőknek, hogy nem beszélnek arról, kik voltak ott. „A meghívottak között voltak olyanok, akiknek van félnivalója a pályáját illetően” – indokolt Vona, hozzátéve, hogy ő nem lát abban kivetnivalót, ha egy értelmiségi találkozik egy parlamenti párt elnökével, ő se haragudna érte, ha valaki feltűnne egy másik párt hasonló rendezvényén.

Azt, hogy 2007-ben még azt mondta, hatalomra kerülésük esetén beszántanák a TV2-t és az RTL Klubot, Vona ma már másképp látja, azt mondta: „egy megfontolt, kormányra készülő, konzervatív politikus szájából nem hangozhatott volna el” ilyen kijelentés, de a Jobbik még a kamaszkorát élte abban az időben. Azt mondta: a Jobbik számára sosem volt szélsőjobboldali, fasiszta, nemzetiszocialista, rasszista vagy antiszemita párt, ha ilyen emberek csatlakoztak hozzájuk, vagy ilyen megnyilvánulások történtek, azok túlfűtöttségből vagy tévedésből történtek. Ezzel kapcsolatban Vona abban látja a pártvezetés felelősségét, hogy félrenéztek és abban bíztak, hogy ezeket a jelenségeket majd az idő megoldja.

Az interjúban Vona Gábor védelmébe vette az iszlámot, de azt mondta: azt nem szabad sem a „migránsokkal”, sem a terroristákkal azonosítani. Azt mondta: a Bibliában, „főleg az Ószövetségben” is vannak könnyen félremagyarázható mondatok, ő abban szeretne hinni, hogy a vallások békében tudnak egymás mellett élni. Ugyanakkor szerinte minden vallásnak és kultúrának a maga őshonos területén van létjogosultsága. A menekülthelyzet kezelésében a Jobbik bevetné a hadsereget, de elsődlegesen az élet kioltására nem alkalmas, a tömegoszlatásban használatos eszközökkel. „Ha azonban felfegyverzett migránsok rontanának rá a határőreinkre, akkor elkerülhetetlen az azonos súlyú reakció” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik