Közélet

Mesterházy kicsit Orbán mellé állt, szerinte nincs fekete-fehér megoldás

Mesterhazy-Attila(7)(210x140)(1).jpg (Mesterházy Attila)
Mesterhazy-Attila(7)(210x140)(1).jpg (Mesterházy Attila)

A parlament Külügyi Bizottságának MSZP-s tagja az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több megnyilatkozásával is egyetért menekültkérdésben. Az ellenzéki képviselő ugyanakkor bírálta is a Fideszt, amiért szinte azonos álláspontot képvisel a Jobbikkal. Külön kiemelte, hogy az erkölcs ebben az esetben fontosabb a politikánál.

Szerinte egyelőre nemcsak itthon, hanem Európában sem jutott el odáig a politika, hogy a témáról reális vita folyjon, még ha a vezetők egyre közelebb is kerülnek ehhez. A szocialistáknak nemcsak alkotmányossági aggályai vannak a menekülthelyzet kormányzati megoldásaival kapcsolatban. Mesterházy szerint nem lehet a megoldást csak rendpártiságra építeni.

„Ha azt mondja a kormány, hogy a honvédséget azért kell bevetni, hogy például humanitárius segítséget nyújtson – mert már nem bírják a civil szervezetek, nem bírják a rendőrök -, akkor azt mondtam volna, hogy fontoljuk meg, hogy a honvédséget be lehessen vetni. Hiszen látható módon több ezer ember kell ahhoz, hogy ezt az egész folyamatot megfelelő módon lehessen kezelni. Amire a Fidesz és a Jobbik akarja bevetni, szerintem nem elfogadható, és nemcsak az alkotmányos vita miatt.”

Az MSZP volt elnöke úgy vélte: a megoldás megtalálásához nyitottabb gondolkodás kellene, saját pártjától is.

“Itt nincsen fekete-fehér megoldás. Nincsen baloldali megoldás, nincsen jobboldali megoldás, nincsen liberális megoldás. Egy olyan közös gondolkodás kell, ami egy soha nem látott helyzet kezelésére valószínűleg eddig soha nem látott eszközöket vet be. A magunk helyében is egy kicsit nyitottabb szemmel-füllel járnék, és nem rögtön a lövészárokba ásnám be magamat – az egyik a baloldalon, a másik meg a jobboldalon. Mert minden nap történik olyan, ami egy nem várt újabb helyzet“.

Mesterházy Attila ilyen korábban elképzelhetetlen esetnek nevezte a menekültet rugdosó operatőr, és annak az autósnak az esetét, aki azért fenyegetett meg egy családanyát, mert felvett kocsijába menekülteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik