Közélet

Megvan a terv, hogyan mentheti meg az Unió Magyarországot

A Figyelő hosszú cikket közölt Orbán Viktor csatározásairól a menekültkvótákkal kapcsolatban. A lapnak néhány forrás elmondta, hogy Orbán szerintük visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől. Juncker terve, amit már nyilvánosan is bejelentett, hogy a tagállamok összesen 120 ezer szíriai és eritreai menekültet osztanának szét maguk között.

Magyarországról 54 ezer menekültet vennének át. Az ajánlat legfontosabb része, hogy csak már regisztrált menekültek kerülhetnek be a keretbe, így nekik is érdekük lenne, hogy mielőbb regisztráljanak Magyarországon. Ezzel el lehetne kerülni azt a kormányra nagyon ártalmas káoszt, ami az elmúlt hetekben volt. Nem lenne több gyalogmenet az autópályákon.

A lap szerint is egyre feltűnőbb, hogy az erős államra építő Fidesz mennyire nem tudta kezelni a menekültválságot. Ez már a németeknek is feltűnt, de nem emiatt romlott meg a viszonyunk. A Figyelőnek német források azt mondták, Magyarországra most kiemelt figyelem irányul Németországban, és a németek egyre kevésbé viselik jól Orbán szalonképtelen viselkedését.

Ennek ellenére a viszonyunk nem romlott, mert eddig sem volt felhőtlen. Merkel és Orbán továbbra is beszélnek egymással, még ha minimálisan is. A két országnak politikai és gazdasági kérdésekben is szüksége van egymásra, de a múlt heti üzengetés nem tetszett a németeknek. Ahogy az sem, hogy Orbán rendszeresen hirtelen ötletekkel áll elő, és Németországra hárította a menekültválságot.

Miközben a németek szerint egyértelmű, hogy a menekültkérdés nem német, hanem európai probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik