Közélet

Lázár: Folyamatosan anyáznak minket

Nem zárkózik el a kormány a kvótarendszertől, de az Európai Bizottság által ellenőrzött táborokat visszautasítja. Az a hang pedig példátlan, amit az osztrák kancellár megengedett magának. Paks II. teljesíti az Euratom célkitűzéseit.

Az Európai Unió folyamatos nyomásgyakorlás alatt tartja Magyarországot. A bíráló cikkek végső következtetése mindig az, hogy egy óriási menekülttábor, hotspot jöjjön létre Magyarországon, illetve fogadják el a kvótát. Ezek közül  egyik sem Magyarország érdeke – mondta a Miniszterelnökséget vezető Miniszter a Kormányinfó című sajtótájékoztatón.

„Folyamatosan anyáznak minket” – mondta a miniszter. Az osztrák kancellár hogyan engedhet meg magának olyan hangot a magyar miniszterelnökkel szemben, amit alkalmazott? Nem fordult elő még ilyen, ez példa nélküli – adott hangot felháborodásának Lázár János.

A tárcavezető visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a kormány nem bánik emberségesen a bevándorlókkal. A bevándorlók ellátása nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelesség is – hangsúlyozta Lázár János, aki azonban kiemelte, hogy nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz.

Diktátumot nem fogadnak el

A kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben a bevándorlók folyamatos és biztonságos ellátása érdekében. Nem zárkóznak el az ésszerű vitától a kvótarendszerről, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, például Európa határainak megvédésében. Diktátumot a kormány nem tud elfogadni. A kormány teljes egészében elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre Magyarországon.

Kérdésre elmondta, hogy azt a jelzést kapták az Európai Uniótól, hogy a tömegesen érkező menekültek a terrorveszélyesség növekedését okozza. Alkotmányvédelmi Hivatal abban az esetben tudja kontrollálni az érkezőket, amennyiben regisztrálják őket, de ha ez elmarad -mint ez több esetben megtörtént -, akkor ellenőrzés nélkül kerülnek be személyek Európába.

Állni fog a határzár

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésére tett javaslatot a Belügyminisztérium a kormánynak, a kabinet jövő keddi ülésén dönt erről. A szeptember 15-étől életbe lépő szigorúbb bevándorlási törvénnyel kapcsolatban kiderült, hogy akkorra már a teljes határzár állni fog, ami a vasúti kaput is magába foglalja majd. Egyelőre nem tartják szükségesnek, hogy a határzáron harmadik vonal is létrejöjjön. Ehelyett inkább élőerőt kívánnak nagyobb számban alkalmazni.

A Szerbia felé nyitott tranzitzóna ötletét elvetették. Ha a hivatalos határátlépő pontokon jelentkeznek a bevándorlók, akkor nincs ilyenre szükség. A kormány arra számít, hogy a szeptember 15-étől a bevándorlók nem tudnak átjutni a határzáron, a rendőrök, a katonák, és a bűncselekmény szankciójától tartva. Ehelyett inkább a belépő pontokat választják, és a szerb oldalon várakoznak majd, hogy beléphessenek az országba. Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön egyeztet a szerb féllel.

Irány az olcsó energia

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a szeptember 7-én kapott uniós tájékoztatás szerint a Paks 2 beruházás megfelel az Euratom minden feltételének.

A nemzeti közműcéggel kapcsolatban jelezte, hogy 2016 végére 3,4 millió háztartás már ilyen formában juthat energiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik